Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
kurang
1. Bersinonim dengan belum cukup
( tidak sampai)
(kata tugas:)
Berantonim dengan lebih cukup

2. Bersinonim dengan potong
( tolak, diskaun, )
(kata kerja:)

3. Bersinonim dengan tidak berapa
( tidak begitu, tidak cukup, )
(kata tugas:)

4. Bersinonim dengan cacat
( cela)
(adjektif:)
Berantonim dengan sempurna

Kata Terbitan : kurang-kurang, sekurang-kurangnya, berkurang, berkurangan, mengurang, mengurangi, mengurangkan, memperkurang, kekurangan, pengurangan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
demagnetizationpenyah-magnetanTeknikElektrikPembuangan kesan kemagnetan daripada bahan magnet. Ada pelbagai cara penyahmagnetan termasuk menemukan bahan magnet pada kutub yang berlainan, memanaskan magnet sehingga merah, mengalirkan arus yang beransur-ansur kurang hingga ke kosong pada magnet, dan menyongsangkan arah bekalan yang dilalukan pada magnet.
chamber orchestraorkestra kamarMuzikTiada

 Orkestra saiz kecil yang melibatkan lebih kurang 25 orang pemuzik. Alat utama yang digunakan dalam orkestra kamar Zaman Barok ialah alat tali dan tiupan. Orkestra kamar pada abad ke-18 dan abad ke-19 juga merangkumi alat bras dan secara beransur-ansur menggunakan alat genderang.

simpuhsimpuhPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanNama piawai bagi kayu Dilleniaspp. daripada famili Dilleniaceae. Terdapat lebih daripada 10 spesies yang penting, dan diantaranya ialah Dillenia borneensis, D. excelsa dan D. grandifolia. Gubal kayu simpuh berwarna muda sedikit dan beransur-ansur bertukar kepada warna teras kayunya yang berwarna coklat kemerahan. Tekstur kayunya kasar dan tidak sekata dengan ira yang lurus atau bersimpul. Kayu ini mempunyai nilai ketumpatan keringan udara yang berjulat antara 674 hingga 815 kg/m3, dan tergolong dalam kumpulan kayu sederhana keras. Kayu ini mudah diproses, dikemas siap, tetapi lambat mengering, dan mempunyai kadar kecutan yang tinggi. Kayu ini kurang tahan dan mudah diserang kumbang bubuk dan anai-anai, tetapi mudah diawet. Kayu ini sesuai untuk venir hirisan, papan lapis, hiasan dalaman, papan panel, dan lantai parket.

Kembali ke atas