Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : menyebelah kpd satu pihak (tidak adil); (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berat sebelah

Peribahasa

Timbangan berat sebelah.

Bermaksud :

Tidak adil.

 

Lihat selanjutnya...(8)


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
apakah maksud rasialisme?Rasialisme ialah layanan berat sebelah atau sikap bermusuhan terhadap seseorang berasaskan keturunan bangsanya ; fahaman yang menekankan     bahawa suku kaum sendiri sahaja yang paling unggul.Makna29.07.2008
tuan, saya ada beberapa soalan yang menimbulkan kekeiruan: 1. suasana mesra diwujudkan melalui interaksi sesama mereka.( kesalahan jawapan ialah sesama) 2. aktivis bermasyarakat itu dianugerahkan pingat.(kesalahan: bermasyarakat) 3. pengulas sukan itu kelihatan berat sebelah ketika membuat ulasan siaran secara langsung. (kesalahan:pengulas) 4. perkhidmatan layan diri.(kesalahan di mana?) 5. kawasan hilir sungai dipenuhi lumpur selepas banjir surut.( kesalahan di mana?) 6. pelbagai jenis lauk-pauk( kesalahan di mana?)

1. Suasana mesra diwujudkan melalui interaksi sesama mereka. - sesama bermaksud antara, ayat ini betul 

2. Aktivis bermasyarakat itu dianugerahkan pingat. - yang betul 'aktivitis masyarakat', iaitu kata majmuk   

3. Pengulas sukan itu kelihatan berat sebelah ketika membuat ulasan siaran secara langsung. - ayat ini betul kerana pengulas ialah orang yang bertugas memberikan ulasan terhadap kegiatan sukan itu

4. Perkhidmatan layan diri. - buang perkataan 'perkhidmatan' kerana tiada khidmat yang diberikan. 'Layan Diri' sahaja 

5. Kawasan hilir sungai dipenuhi lumpur selepas banjir surut. tiada kesalahan

6. Pelbagai jenis lauk-pauk - Frasa yang betul 'pelbagai jenis lauk' atau 'lauk-pauk'

Tatabahasa29.03.2011
Salam sejahtera. Terima kasih dengan khidmat yang telah diberikan. Merujuk kembali kepada jawapan pada persoalan yang telah saya kemukakan seperti berikut: Soalan : Apakah betul ejaan terjemahan "bias" daripada bahasa Inggeris masih sama ejaannya dan bagaimana dengan sebutannya dalam bahasa Melayu? Terima kasih. Jawapan : Terjemahan bahasa Melayu bagi "bias" ialah berat sebelah. Bias dalam bahasa Melayu bermaksud menyimpang atau bertukar arah kerana sesuatu sebab. Persoalan yang saya maksudkan adakah kata "bias" sudah diterima sebagai kata serapan dalam bahasa Melayu dan bagaimanakah kata tersebut dieja? Sekian, terima kasih.

Puan Sozilawati,

Perkataan bias tidak diserapkan ke dalam bahasa Melayu. Cuam kadangkala digunakan dalam percakapan tidak rasmi. Dalam bahasa Melayu, disesuaikan mengikut penggunaannya, kita masih gunakan berat sebelah atau memihak kepada sesuatu pihak.

Tatabahasa04.10.2010

Kembali ke atas