Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.ba.gai.ba.gai] | برباݢاي -باݢاي

Definisi : bermacam-macam, berjenis-jenis, beberapa (negara dll) yg berlainan: ia berbuat ~ ikhtiar supaya terpelihara drpd musuhnya; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.ba.gai.ba.gai] | برباݢاي -باݢاي

Definisi : bermacam-macam; berjenis-jenis: Apabila pulang dr sekolah, saya membuat ~ kerja utk menolong ibu saya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berbagai-bagai

Peribahasa

Adat muda menanggung rindu.

Bermaksud :

Orang hidup harus menanggung berbagai-bagai percubaan (senang, susah, sakit dan sebagainya).

 

Lihat selanjutnya...(7)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
production loglog pengeluaranKejuruteraanPetroleumKaedah pengelongan telaga yang mengukur dan merakam aliran bendalir yang melalui peranti petunjuk yang ditempatkan pada berbagai-bagai-bagai kedalaman dalam telaga pengeluaran atau telaga suntikan. terdapat berbagai-bagai jenis alat yang digunakan yang diturunkan sebagai unit tunggal atau secara gabungan. Antara parameter-parameter yang dirakam adalah besarnya aliran, idensiti aliran, suhu, dan profil ukuran lubang. Antara tujuan pengelogan ialah untuk memeriksa keteguhan dan kesempurnaan alat-alat dalam telaga, kesempurnaan lapisan simen, prestasi telaga dan penilaian formasi.
glutenglutenKimiaBiokimiaCampuran berbagai-bagai-bagai protein, seperti gliadin, glutenin, globulin dan albumin predominat, yang mengandungi 18 asid amino, tidak larut di dalam air, bersifat hidrofilik, dan terdapat di dalam gandum dan biji-bijian.
tallowlemak lembuKimiaTiadaBahan yang mengandungi berbagai-bagai-bagai jenis gliserida dan biasanya diperoleh secara peleburan tisu lemak lembu. lemak lembu digunakan dalam pembuatan lilin, sabun dan bahan pelincir.
peringkatorderMatematikTiadaIstilah yang digunakan dalam berbagai-bagai-bagai konteks untuk menunjukkan sesuatu bilangan, seperti peringkat matriks, dan peringkat persamaan pembezaan. Bandingkan tertib.
iridescenceiridesensFizikOptikCorak pelangi berwarna yang terjadi kerana interferens cahaya berbagai-bagai-bagai jarak gelombang yang terpantul daripada lapisan atau bahan.
dispersive powerkuasa sebaranFizikOptikUkuran kuasa suatu medium untuk mengasingkan berbagai-bagai-bagai warna cahaya yang diberikan oleh:
achromatic lenskanta akromatikKimiaTiadaKanta majmuk yang terdiri daripada dua atau lebih kanta yang berbagai-bagai bentuk daripada berbagai-bagai bahan.
character stateskeadaan ciriBiologiGenetikKeadaan apabila satu ciri boleh diekspresikan dalam berbagai-bagai-bagai tahap pada organisma yang berlainan.
energytenagaFizikMekanikKemampuan sesuatu sistem atau jasad melakukan kerja yang dapat wujud dalam berbagai-bagai-bagai bentuk.
protoplasmprotoplasmaBioteknologiTiadaBahan yang terkandung dalam sel hidup termasuk sitoplasma dan nukleus dan berbagai-bagai-bagai organel lain.
12345678910...

Kembali ke atas