Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.ba.ha.ya] | بربهاي

Definisi : boleh mendatangkan bahaya, dlm (terancam oleh) bahaya: janganlah dikerjakan pekerjaan yg ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.ba.ha.ya] | بربهاي

Definisi : ada bahayanya: Jangan kamu pergi mandi-manda di lombong-lombong kerana itu ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berbahaya

Peribahasa

Melangkahi ular.

Bermaksud :

Melakukan sesuatu yang sangat berbahaya.

 

Lihat selanjutnya...(9)

642

A wolf in sheep's clothing

Orang yang nampak sahaja baik tetapi sebenarnya berbahaya.

Musang berbulu domba

When you are in a big city, beware of a wolf in sheep's clothing. Danger may lurk beneath a person who for no rhyme or reason tries to be nice to you.

Apabila kamu hidup di kota besar, berwaspadalah dengan musang berbulu domba. Bahaya mungkin menanti di sebalik orang yang tidak semena-mena cuba berbaik-baik dengan kita.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(21)

Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
Ig. security perimeter; Br. perimeter keselamatan; Id. perimeter keamanan; perimeter sekuritas) Garisan sempadan yang menentukan kawasan rangkaian yang berada di bawah kawalan keselamatan. Kawasan rangkaian di luar garisan adalah dianggap berbahaya dan sebarang paket rangkaian dari luar mesti diperiksa untuk menentukan sama ada paket boleh masuk atau tidak berpandukan dasar keselamatan rangkaian. limpah atas penimbal (Ig. buffer overflow;Br. limpahan penimbal yang dibangunkan berasaskan kod atur cara, fungsi, atau kemudaratan yang dibawa oleh virus asal. Virus asal diubah suai supaya virus baru ini lebih sukar dikesan, lebih cepat merebak atau lebih berbahaya. virus pemutasian (Ig. mutating virus; Br. virus pemutasian; Id. Virus pemutasian) Virus yang sentiasa bertukar sifat atau bentuk selepas jangkitan. Keadaan ini boleh menyebabkan virus tersebut sukar atau tidak dapat

Kembali ke atas