Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.ba.ha.ya] | بربهاي

Definisi : boleh mendatangkan bahaya, dlm (terancam oleh) bahaya: janganlah dikerjakan pekerjaan yg ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.ba.ha.ya] | بربهاي

Definisi : ada bahayanya: Jangan kamu pergi mandi-manda di lombong-lombong kerana itu ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berbahaya

Peribahasa

Melangkahi ular.

Bermaksud :

Melakukan sesuatu yang sangat berbahaya.

 

Lihat selanjutnya...(9)

642

A wolf in sheep's clothing

Orang yang nampak sahaja baik tetapi sebenarnya berbahaya.

Musang berbulu domba

When you are in a big city, beware of a wolf in sheep's clothing. Danger may lurk beneath a person who for no rhyme or reason tries to be nice to you.

Apabila kamu hidup di kota besar, berwaspadalah dengan musang berbulu domba. Bahaya mungkin menanti di sebalik orang yang tidak semena-mena cuba berbaik-baik dengan kita.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(21)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
apabila seekor haiwan sentiasa mem- buat hubungan dengan haiwan lain yang beracun, tidak sedap dimakan atau allograft allosematic Kamus Sains.indb 42 7/8/08 11:45:56 AM 43 berbahaya untuk melindungi dirinya. Contohnya, umang-umang yang melekat pada buran laut mendapat perlindungan melalui sel penyengat pada buran laut. (BIO) allosome (alosom) Kromosom yang berlainan daripada kromosom yang biasa seperti aposematisme) Warna atau tanda pada tubuh, atau struktur khas pada sesuatu organisma yang memberi amaran kepada organisma lain untuk pertahanan diri. Contohnya, beberapa spesies ular daripada famili Colubridae yang tidak berbahaya kerana tidak berbisa menyerupai corak warna ular daripada famili Elapiidae, iaitu ular berbisa. (BIO) apostilb (apostilb) Unit luminans permukaan yang bersamaan dengan satu per sepuluh ribu. (FIZ) aposymbiotic (aposimbiotik) Perihal

Kembali ke atas