Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.ca.dang] | برچادڠ

Definisi : mempunyai niat utk melakukan sesuatu (spt pergi melancong dll), berniat, berhajat, bertujuan: mereka ~ utk pergi melancong ke Bali; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.ca.dang] | برچادڠ

Definisi : bersedia atau ber­maksud utk berbuat sesuatu: Saya ~ akan pergi ke luar negara pd tahun ha­dapan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bercadang


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
ramiform pitpit ramoformPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanPit ringkas yang rongga pitnya mempunyai saluran-saluran yang bergabung dan bercadang.
consensuskesepakatanPengurusanPerancanganKeadaan apabila pendapat atau keputusan dipersetujui oleh semua pihak dan setiap ahli dalam kumpulan. Kesan daripada keputusan secara kesepakatan ialah pelaksanaan keputusan mendapat sokongan setiap ahli kumpulan tanpa bantahan atau percanggahan pendapat. Contohnya, sebuah syarikat yang bercadang untuk membuka pasaran di China, pada awalnya beberapa ahli pengurusan tidak bersetuju dengan cadangan tersebut. Namun, selepas beberapa siri perbincangan yang mengambil kira maklumat terperinci meliputi aspek kelebihan dan kekurangan, akhirnya semua ahli bersetuju dan mencapai kesepakatan untuk menerima cadangan tersebut.

Kembali ke atas