Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.da.ya] | برداي

Definisi : 1. mempunyai tenaga, bertenaga, berupaya: mereka sudah terlalu keletihan dan tidak ~ lagi; 2. mempunyai kemampuan (keupayaan): aku tidak ~ membalas budi­nya; tujuannya supaya kita berdisiplin, ber­sistem dan ~ menyelesaikan sesuatu per­soalan yg rumit; 3. mempunyai muslihat (fikiran, ikhtiar); (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.da.ya] | برداي

Definisi : bertenaga; berupaya; mampu: Samad tidak ~ hendak mengangkat peti itu. Dia tidak ~ hendak membayar hutang-hutangnya (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berdaya

Peribahasa

Habis tenggang dan (= dengan) kelakar.

Bermaksud :

Tidak berdaya lagi.

 

Lihat selanjutnya...(25)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
streak plateplat coretanMakanan dan PemakananTeknologi MakananTeknik untuk menghitung mikrob berdaya hidup dengan mengira bilangan sel berdaya hidup yang membentuk koloni dalam atau di atas permukaan medium agar-agar. Untuk menyediakan plat ini, medium agar-agar dimasukkan ke dalam piring petri steril dan dibiarkan beku serta kering. Inokulum dicoret pada permukaan agar-agar dengan menggunakan gelung inokulasi.
pour plateplat curahanMakanan dan PemakananTeknologi MakananTeknik untuk menghitung mikrob berdaya hidup dengan mengira bilangan sel berdaya hidup yang membentuk koloni dalam atau atas permukaan medium agar-agar. Untuk menyediakan plat ini, inokulum dimasukkan ke dalam piring petri steril, diikuti dengan medium agar-agar yang masih cair. Campuran ini kemudiannya disebatikan, dibiarkan beku, dan dieram dalam keadaan terbalik pada suhu yang dikehendaki.
standard plate countkiraan plat standardMakanan dan PemakananTeknologi MakananKaedah yang sering digunakan untuk mengira mikrob berdaya hidup melalui hitungan langsung bilangan sel berdaya hidup yang membentuk koloni, sama ada di dalam atau di atas permukaan plat agar-agar. Setiap sel atau koloni yang terbentuk dianggap mewakili progeni satu sel. Kaedah ini dapat memberikan beban atau bilangan sebenar sel hidup yang terdapat di dalam sesuatu makanan. Kaedah ini juga dapat menunjukkan jenis mikroorganisma yang ada, terutamanya apabila dikulturkan di atas medium pemilih yang bersesuaian.
absorptiveberdaya serapFizikTiadaTiada
absorptiveberdaya serapKimiaTiadaTiada
viableberdaya hidupPerubatanTiadaBerupaya untuk hidup, terutamanya merujuk pada fetus yang telah mencapai tahap perkembangan apabila ia berkeupayaan untuk hidup di luar rahim.
nonviabletak berdaya hidupKependudukanTiadaTiada
viable (organism)berdaya-hidup (organisma)PendidikanTiadaTiada
nonviabletak berdaya hidupPerubatanTiadaTiada
absorptive powerkuasa berdaya serapFizikTiadaTiada
1234567

Kembali ke atas