Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.ga.bung] | برݢابوڠ

Definisi : 1. terikat dlm satu berkas, berikat: batang-batang tebu yg ~; 2. bersama-sama menjadi atau bertindak sbg satu kumpulan (golongan): rakyat drpd berbagai-bagai kaum ~ utk menyuarakan ikrar kebangsaan; 3. bercantum atau bersekutu (menjadi satu, segolongan, atau sekelompok), bersatu: kalau parti tuan hendak berkuasa ada baiknya ~ dgn parti kami; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.ga.bung] | برݢابوڠ

Definisi : 1 telah diikat menjadi seberkas. 2 berkumpul menjadi satu; bersatu: Beberapa buah syarikat lain ingin ~ dgn syarikat kita. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bergabung


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
resin fenol formaldehid dengan 8-kuinolinol sangat me - milih kepada ion kuprum, nikel, kobalt dan ferum. (KIM) chemical combination (gabungan kimia) Tindak balas kimia yang molekulnya akan hilang identiti apabila bergabung dengan atom atau molekul lain. (KEJ) chemical equivalent weight (berat setara kimia) Jumlah reagen kimia yang akan bertindak balas dengan 1 gram berat setara reagen yang lain. (KIM) Chaussierʼs areola empirical formula (rumus empirik) 1. Rumus yang diperoleh bukan daripada teori, seperti yang diperoleh dari- pada keputusan uji kaji. 2. Formula ringkas yang digunakan untuk menyatakan bilangan relatif atom yang bergabung untuk membentuk satu molekul sebatian. Formula empiris tidak semestinya menunjukkan bilangan sebenar atom dalam molekul. Contohnya, formula empiris bagi asetilena dan benzena ialah CH, manaka - la formula molekul masing-masing

Kembali ke atas