Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.ge.lung] | برݢلوڠ

Definisi : melengkung, berlingkar: ular ~; dawai yg ~ itu mesti diluruskan sebelum dipakai; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.ge.lung] | برݢلوڠ

Definisi : berlingkar bentuknya kerana digulung: Dia meluruskan dawai yg ~ itu dahulu sebelum menggunakannya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bergelung


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
looped barbeting bergelungGeografiTiadaSejenis beting pasir yang berbentuk bergelung.
loop yarnyarn bergelungSosiologiTiadaTiada
rolling circle replicationpereplikaan bulatan bergelungBiologiGenetikPereplikaan DNA apabila satu daripada bebenang DNA wujud dalam bentuk bulatan bebenang tunggal dan bertindak sebagai templat untuk sintesis konkatemer bebenang pelengkap.
hairpin lacerenda pin rambutKesenianTiadaRenda sisip bergelung tepi dan teguh bahagian tengah, dibuat di atas kelip rambut dengan cara melilitkan benang pada pin dan menyatukan gelung-gelung tersebut di tengah dengan menggunakan jarum korset.
bagheerabaldu bagheraKesenianTiadaKain baldu lembut, halus, bergelung pail pendek, rapat dan tidak dipotong. Ia digunakan sebagai selendang dan gaun wanita Barat.
filamentfilamenKejuruteraan AutomotifIndustri Pembuatan KeretaDawai halus bergelung yang terdapat di dalam mentol.
spring balanceneraca springKimiaTiadaNeraca yang menggunakan spring bergelung untuk menimbang berat sesuatu bahan. Pemanjangan spring berkadaran dengan berat jirim dan bergantung pada nilai graviti setempat. Objek yang sama jika ditimbang di tempat yang berlainan akan memberikan nilai berat yang berlainan.
gelung nunduk(Ib.)gelung nunduk(Ib.)KesenianTiadaGelung yang hujungnya bergelung di bawah.
lekuklekukKesenianTiadaDaun ukiran yang kecil dan hujungnya melengkung atau bergelung.
tuli-tulituli-tuliKerisTiadaPerhiasan daripada tali yang disusun secara bergelung-gelung dan dipasang pada bahagian sarung.
123

Kembali ke atas