Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.ge.ra/] | برݢرق

Definisi : 1. bergoyang, beralih tempat, berpindah tempat: pohon itu ~ ditiup angin; jangan ~ dr tempatmu; 2. berangkat, pergi, menuju: askar-askar British telah ~ ke kawasan itu; kemudian ia bangun dan ~ dr situ; 3. berusaha, berikhtiar, bertindak: persatuan itu memerlukan wang utk ~; kami dulu sama-sama ~ dlm kumpulan itu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.ge.ra/] | برݢرق

Definisi : 1 berubah (berpindah) tempat atau kedudukannya; tidak diam saja: Jangan ~ dr tempatmu. 2 pergi atau menuju ke sesuatu tempat: Mereka telah ~ ke kawasan yg berbahaya itu. 3 berusaha melakukan sesuatu; melakukan sesuatu usaha: Negara Malaysia sedang ~ dgn cergas utk mencapai kemajuan dan kemakmuran hidup seluruh rakyatnya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bergerak

Puisi
 

Keris panjang mata tirus,
     Ulu keris nampak bersilang;
Serta pasang dengan arus,
     Bergerak surut pasangnya hilang.


Lihat selanjutnya...(2)
Peribahasa

Seperti lipas kudung.

Bermaksud :

Selalu bergerak dengan cepat; selalu sibuk bekerja.

 

Lihat selanjutnya...(8)


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
kuang-kuit[ku.wAN.ku.wit]kata kerjabergerak-gerak (anak kecil, bayi).Anak Maznah tengah dok kuang-kuit-kuang-kuit dalam ndoi.[A.nA/ mAz.nAh t«.NAh do/ ku.wAN.ku.wit.ku.wAN.ku.wit dA.lAm ndoj]Anak Maznah kelihatan sedang bergerak-gerak di dalam huaian.
cah[tSAh]kata tugasseruan supaya kerbau berpaling dan bergerak ke kanan.Lepaeh krebau tu dengaq Pak Kob sregah cah, cah, dia pon kona kanan.[l«.pAEh kÒ«.bAw tu d«.NAâÖ pA/ kob sÒ«.gAh tSAh tSAh di.jA pon ko.nA kA.nAn]Apabila kerbau itu mendengar arahan Pak Kob, kerbau itu pun membelok ke kanan.
meronot[m«.ҍ.nt]kata kerjamenyusup dengan merangkak (seperti bergerak di bawah rumah yang rendah).Bila nampak tuan kebon tu mai kawaq tu pon lari meronot bawah pagaq.[bi.lA nAm.pA/ tu.wAn k«.bon tu mAj kA.wA)Ö tu pon lA.Òi m«.ҍ.nt bA.wAh pA.gA)Ö].Apabila ternampak tuan kebun itu datang, pencuri tersebut terus lari.
gelong[gE.lN]kata adjektif1. berkenaan pergerakan seperti putaran roda, berjalan yang tidak lurus dan lancar, bengkang-bengkok.Gerek dia gelong, pasai roda dia kiat.[gE.rE/ di.jA gE.lN pA.sAj ro.dA di.jA ki.jAt]Basikalnya bergerak tidak lurus kerana rodanya bengkok.
melelong[m«.lE.lN]kata adjektifberkenaan berjalan yang tidak sempurna tidak lurus, tidak tentu arah (berkenaan orang, kenderaan dan lain-lain).Kereta tu melelong pasai taya dia pecah sebelah.[k«.ÒE.tA tu m«.lE.lN pA.sAj tA.jA di.jA p«.tSAh s«.b«.lAh]Kereta itu bergerak tidak tentu arah kerana tayarnya pecah sebelah.

Kembali ke atas