Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.gu.na] | برݢونا

Definisi : berfaedah, bermanfaat, mendatangkan faedah atau manfaat: tangisnya tidak ~ kerana semakin ia menangis semakin suka pula budak-budak itu mengusiknya; hidup pun tidak ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.gu.na] | برݢونا

Definisi : ada gunanya; dpt memberi faedah; mendatangkan manfaat: Semua kotak yg tidak ~ hendaklah dibakar. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berguna

Puisi
 

Sayang tidak berguna lagi,
     Hujan lebat arus berduri;
Saya tidak kempunan lagi,
     Sudah dicapai di hujung jari.


Lihat selanjutnya...(27)
Peribahasa

Laksana antah lemukut (= melukut),
     lapar sangat baru berguna.

Bermaksud :

Sesuatu yang tiada berharga dan kurang baik, tetapi kalau sudah kekurangan akan berguna juga.

 

Lihat selanjutnya...(32)

212

When all fruit fails, welcome haws

Apabila sesuatu yang kita inginkan tiada atau tidak diperoleh maka kita hruslah menerima apa sahaja yang ada dengan rasa syukur meskipun ia tidak seperti yang dikehendaki.

Tiada rotan, akar pun berguna

During the war, we survived on cassavas or sweet potatoes since our rice fields were bombed by Japanese - when all fruit fails, welcome haws.

Semasa perang, kami makan ubi kayu atau keledek kerana sawah kami dibom oleh Jepun - tiada rotan, akar pun berguna.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(6)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
ini ditentukan secara hampiran. (HID) characteristic strength (kekuatan ciri) Kekuatan yang diukur berdasarkan ciri sebenar bahan tersebut. (KEJ) characterization factor (faktor pencirian) Indeks yang menunjukkan kualiti stok suapan. Indeks ini berguna dalam pe- ngumpulan pangkalan data sifat fizikal minyak mentah. (KEJ) characters per second (aksara per saat) Unit yang biasa digunakan untuk mengukur keupayaan pencetak siri mencetak sejumlah aksara dalam satu mineral lempung. Batu ini padu lagi padat dan bersifat plastik terutamanya dalam keadaan basah. Batu ini juga tidak bersifat mudah menyerpih seperti syal. (KEJ) clean data (data bersih) 1. Data berguna yang diproses daripada data mentah. 2. Data yang dibersihkan daripada cemaran atau hingar. (KOM) clean formation (formasi bersih) Batuan reservoir yang tidak mengandungi atau mengandungi hanya sedikit mineral lempung dalam

Kembali ke atas