Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.ha.jat] | برحاجت

Definisi : 1. bermaksud, berniat (akan), mem­punyai keinginan: saya ~ hendak menemui tuan; sudah lama dia ~ hendak datang; 2. = berhajatkan memerlukan: manusia se­lama-lamanya ~ kpd pertolongan Allah; mungkin ia ~ pertolongan kita; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.ha.jat] | برحاجت

Definisi : mempunyai hajat; bermaksud; berniat; bertujuan: Dia ~ hendak berjumpa dgn ketua saya esok utk meminta kerja. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
hajat (kata nama)
Bersinonim dengan hasrat, keinginan, kehendak, cita-cita, niat, matlamat, maksud, tujuan, permintaan, doa;,
Kata Terbitan : berhajat, berhajatkan, menghajati, menghajatkan,

Puisi
 

Pergi selat bulan lima,
     Beli bawang dua sepuluh;
Saya berhajat sudah lama,
     Tiada tempat saya menyuruh.


Lihat selanjutnya...(8)
Peribahasa

Tidaklah telaga mendapatkan timba.

Bermaksud :

Orang yang berhajat itulah yang mesti pergi kepada orang yang dihajatinya.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Ayat: 1. Pengetua berhajat untuk mencari tukang kebun baharu yang lebih rajin. Tuan, adakah dalam ayat (1) di atas, perkataan "untuk" berfungsi sebagai kata hubung keterangan tujuan? Adakah perkataan "untuk" menerangkan tujuan "berhajat" dalam ayat di atas? Jadi, tujuan "berhajat" dalam ayat di atas ialah "untuk mencari tukang kebun baharu yang lebih rajin"? Betulkah pandangan saya? Atau perkataan "untuk" berfungsi sebagai kata sendi nama dalam ayat di atas?Untuk ayat: Pengetua berhajat untuk mencari tukang kebun baharu yang lebih rajin, fungsi "untuk" ialah sebagai kata hubung antara dua kata kerja, iaitu berhajat dengan mencari.  Betul pendapat puan, iaitu "untuk" itu juga menerangkan tujuan berhajat dalam ayat tersebut.Tatabahasa13.12.2014
Tuan/Puan, Mohon nasihat bagi ayat berikut: Inginkan RM5000? Tanya kami mengenai SA(nama produk). 1. Inginkan atau Ingin 2. mengenai - boleh digunakan atau ada perkataan lain yang lebih sesuai Terima kasih.

Sdr faisal,

Ayat yang betul dari segi tatabahasa  bahasa Melayu adalah seperti yang berikut:

1. Ingin RM5000. ingin (kata kerja)Bersinonim dengan mahu, berhasrat, berhajat">berhajat, bercita-cita, berangan-angan;,  Kata Terbitan : mengingini, menginginkan, teringin, keinginan, berkeinginan

2.  Kata sendi tentang digunakan sebagai unsur yang membawa maksud rujukan sesuatu atau mujarad. kata sendi tentang sering juga digantikan penggunaannya dengan bentuk mengenai. Perlu diingat bahawa perkataan mengenai sebenarnya tergolong sebagai kata kerja yang membawa maksud kena pada. Contoh penggunaannya adalah seperti yang berikut:

 (i) Kata-kata caciannya itu mengenai dirinya sendiri.

 

Tatabahasa25.02.2009
Mohon bantuan untk muatturun bahan multimedia untuk sekolah Assalamualaikum, Tuan, Saya berhajat untuk memuat turun bahan berkenaan tetapi gagal. Mohon bantuan tuan. Pautan yang berkaitan adalah seperti berikut: http://lamanweb.dbp.gov.my/index.php/pages/view/764 Maklumat bentuk muka bumi. Terima kasih

Lain-lain18.09.2017
salam, saya ingin bertanyakan tentang proses penerbitan buku. untuk pengetahuan tuan/puan saya berhajat untuk menerbitkan buku kanak-kanak. persoalan saya di sini, saya telah menyiapkan kertas cadangan penulisan dan manuskrip lengkap cerita yang ingin saya terbitkan sebagaimana yang telah tuan/puan maklumkan pada saya dalam soalan saya yang lepas, adakah saya perlu hantar kedua-duanya sekali (manuskrip lengkap bersama kertas cadangan) ataupun secara berasingan iaitu menghantar dahulu kertas cadangan penulisan dan selepas diluluskan barulah saya perlu menghantar skrip penulisan lengkap? boleh saya mendapatkan no telefon terus ke unit penerbitan buku kanak-kanak kerana saya telah cuba berulang kali membuat panggilan ke operator tetapi tidak dijawab? dan membuat panggilan ke nombor yang tuan/puan berikan dahulu kepada saya tetapi tetap disambungkan ke unit sosial dan masyarakat? kerjasama tuan/puan amat dihargai. sekian terima kasihSaudara boleh menghantar manuskrip sahaja atau kedua-kedua sekali kepada Ketua, Pusat Penyelidikan dan Pengembangan Sastera Kanak-kanak dan Remaja (PURNAMA), Dewan Bahasa dan Pustak, 50926 Kuala Lumpur.  Saudara juga boleh menghubungi En. Abd. Rahim Omar melalui emel rahim2@dbp.gov.myLain-lain16.07.2010
Assalamualaikum Warrahmatullahi Wabarakatuh. Semoga Tuan diberkati Allah dalam semua urusan. Saya Zainuddin bin Abindinhazir dari UPSI Tanjung Malim berhajat mendapat buku Isma’il R. al-Faruqi dan Lois Lamya’ al-Faruqi. Atlas Budaya Islam. (Terjemahan: Mohammad Redzuan Othman,…(et al.). Dewan Bahasa dan Pustaka.1992. ISBN 983-62-2932-9. Masih ada lagikah stok buku tersebut. Sehubungan perkara ini, saya ingin mengetahui bagaimanakah cara untuk saya memiliki buku berkenaan. Saya amat berbesar hati untuk mendapat makluman lanjut dari pihak Tuan berhubung perkara ini. Sekian. Terimakasih. Wassalamualaikum Warrahmatullahi Wabarakatuh. Daripada: Zainuddin Abindinhazir 012-2126908 deen_r2007@yahoo.com Jabatan Seni, Fakulti Seni, Komputeran dan Industri Kreatif, Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjung Malim, Perak.Buku Atlas Budaya Islam yang tuan perlukan tidak ada lagi dalam stok Kedai Buku DBP. Buku ini ada dalam koleksi Pusat Dokumentasi Melayu (PDM), DBP dan untuk membuat rujukan tuan boleh berkunjung ke PDM di Tingkat 3, Menara DBP.Lain-lain26.10.2012
Assalamualaikum encik/cik Admin. Nama saya Ahmad bin Abdul Rahim. Penulis bebas untuk laman mukasurat.my Untuk artikel yang akan datang, saya berhajat untuk menulis ulasan berkenaan ciri-ciri yang terdapat pada aplikasi kamus pada laman sesawang Pusat Rujukan Persuratan Bahasa Melayu (prpm.dbp.gov.my) terutama versi terbaharunya prpm v2. Boleh saya dapatkan emel atau nombor perhubungan individu yang arif dengan ciri dan sejarah kamus atas talian ini? Segala kerjasama dari pihak tuan saya dahulukan dengan ucapan terima kasih. Sekian. Ahmad bin Abdul Rahim 0172028672Encik Ahmad yang dihormati,

Mohon tuan membuat permohonan secara rasmi ke Bahagian Perkamusan. Berikut, disertakan butir yang diperlukan:

Hajah Salmah binti Jabbar
Ketua Bahagian Perkamusan,
Jabatan Pembinaan Bahasa dan Sastera,
Aras 23, Jalan Dewan Bahasa,
50460 Kuala Lumpur.
Lain-lain29.12.2017
Elwani Majidah Ali Nov 25th, 6:44pm Salam, tumpang tanya, masih adakah lagi naskhah terjemahan Kalbu? Penulis asalnya Soseki Natsume.Buku yang dicari, ada dalam simpanan Pusat Dokumentasi Melayu, DBP. Jika tuan berhajat untuk memiliki sendiri naskhah tersebut, sila hubungi Kedai Buku DBP (jika masih ada dalam simpanan) melalui talian 03-21455501 atau e-mel koopdbp.yahoo.com.Lain-lain25.11.2015
Puan, Salam sejahtera. Bolehkah puan mencadangkan perkataan yang paling tepat untuk menggantikan perkataan "bercadang" dalam ayat yang berikut : "Puan Rosnah dan suaminya bercadang untuk berusaha tanah pusaka keluarga mereka tidak lama lagi."Selain perkataan bercadang, perkataan lain yang mempunyai makna yang sama ialah berhasrat, berkeinginan, dan berhajat.


"Puan Rosnah dan suaminya berhasrat untuk mengusahakan tanah pusaka keluarga mereka tidak lama lagi.
Tatabahasa10.01.2013
1) Wadah manakah yang sesuai bagi saya menghantar karya saya seperti cerpen atau sajak yang bertemakan remaja dan kanak-kanak? 2) Bagaimana caranya atau syarat-syarat untuk saya menghantar hasil tulisan saya.

Terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan kami. Kami amat berbesar hati atas minat puan untuk menghantar karya bertemakan kanak-kanak dan remaja. Sekiranya karya tersebut berupa novel atau koleksi cerpen, puan boleh menghantarnya ke Pusat Penyelidikan dan Pengembangan Kesusasteraan Kanak-Kanak dan Remaja (PURNAMA), Tingkat 21, Menara DBP, Dewan Bahasa dan Pustaka, 50460 Kuala Lumpur. Sekiranya karya puan dalam bentuk sebuah cerpen atau sajak, maka puan boleh menghantarnya ke DBP untuk disiarkan dalam majalah Dewan Pelajar, Dewan Siswa atau Tunas Cipta mengikut kesesuaian. Sekiranya puan berhajat untuk menghantar kepada penerbit selaian DBP, puan boleh berbuat demikian dengan menghubungi pihak editorial majalah seperti Bintang Kecil, Anis dan sebagainya.

2. Untuk mengetahui tentang cara atau syarat-syarat menghantar karya tersebut, sila hubungi alamat seperti yang tertera di bawah, iaitu bagi penerbitan DBP:

Editor Tunas Cipta, Bahagian Majalah, Aras 20, Menara DBP, Jalan Dewan Bahasa, 50460 Kuala Lumpur.

Editor Dewan Siswa, Bahagian Majalah, Tingkat 20, Menara DBP, Jalan Dewan Bahasa, 50460 Kuala Lumpur.

Editor Dewan Pelajar, Bahagian Majalah, Tingkat 20, Menara DBP, Jalan Dewan Bahasa, 50460 Kuala Lumpur.

 

Lain-lain08.07.2010
Bolehkan saya menghantar karya seperti sajak,pantun dan syair saya ke sini?Adakah saya akan mendapat apa-apa ganjaran?Apakah alamat surat-menyurat untuk menghantar karya saya?

Saudara boleh menghantar karya saudara kepada Ketua Bahagian Penerbitan Sastera, Jabatan Penerbitan, Dewan Bahasa dan Pustaka, 50926 Kuala Lumpur sekiranya karya saudara adalah untuk bacaan dewasa.  Jika untuk tatapan kanak-kanak dan remaja, saudara boleh menghantarnya kepada Ketua, Pusat Penyelidikan dan Pengembangan Sastera Kanak-kanak dan Remaja, Jabatan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka, 50926 Kuala Lumpur.  Karya tersebut sama ada sajak, pantun, atau syair mestilah dalam bentuk manuskirp yang jumlahnya tidak kurang daripada 100 buah untuk sajak.  Manakala syair dan pantun bergantung pada tema, setiap tema pantun mestilah tidak kurang daripada 500 rangkap pantun dan syair pula tidak kurang daripada 150 halaman untuk setiap syair. 

Saudara juga boleh menghantar karya saudara kepada Ketua Bahagian Majalah, Jabatan Penerbitan, Dewan Bahasa dan Pustaka, 50926 Kuala Lumpur sekiranya saudara tidak berhajat untuk menerbitkannya dalam bentuk buku.

 Setiap karya yang dipilih untuk diterbitkan dalam bentuk buku, akan diberikan ganjaran dalam bentuk royalti, manakala jika disiarkan dalam majalan terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka, akan diberikan ganjaran dalam bentuk honorarium.

Lain-lain29.05.2010

Kembali ke atas