Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[be.ri.si]/[ber.i.si] | برايسي

Definisi : 1 ada isinya; tidak kosong; tidak hampa: padi yg tidak ~. 2 banyak dagingnya; gemuk atau gempal: Badannya ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[be.ri.si]/[ber.i.si] | برايسي

Definisi : 1. mempunyai isi, tidak kosong: bintit-bintit itu ~ nanah; padi tidak ~; 2. tidak kurus, gemuk: pemuda yg berbadan gempal ~; 3. = berisikan mengandungi, bermuat: baldi yg ~ air mandi; 4. mempunyai: aku hanya ~ dgn ilmu tanggapan pancaindera dan tanggapan akal; tidak ~ lagi, sudah tinggal kotaknya saja prb perihal orang yg dahulunya bagus tetapi kini tidak lagi; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
isi (kata nama)
1. Bersinonim dengan kandungan: muatan, kargo,

2. Bersinonim dengan inti sari: inti pati, pati, sari,

3. Bersinonim dengan daging

Kata Terbitan : seisi, berisi, mengisi, mengisikan,

Puisi
 

Bakul berisi ketam dan siput,
     Mari diletak di hujung sudut;
Yang menanti padang tak berumput,
     Yang datang kurus berkerut.


Lihat selanjutnya...(54)
Peribahasa

Asal berisi tembolok senang hati.

Bermaksud :

Sudah cukup makan dan pakai maka senanglah hati.

 

Lihat selanjutnya...(29)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
embrio, iaitu kantung yolka, amnion, alantois dan korion. Vertebrat ini terdiri daripada reptilia, unggas dan mamalia. (BIO) amniotic cavity (rongga amnion) Ruang di antara embrio dengan membran amnion yang biasanya berisi cecair amnion pada reptilia, unggas dan mamalia. (BIO) amniotic fluid infusion (infusi cecair amnion) Kemasukan cecair amnion ke dalam peredaran darah ibu akibat pecahnya si - nus vena rahim semasa proses Ascomycetes yang dihasilkan di dalam askus melalui pemba- hagian plasma. (BIO) ascus (askus) Kantung spora yang berbentuk lonjong atau tiub, yang terdapat pada kulat da- ripada subdivisi Ascomycotina. Kantung ini berisi spora yang disebut askos- pora. (BIO) ASD (ASD) Singkatan bagi aortic septal defect. Lihat aortic septal defect. (UBAT) aryl ASD Kamus Sains.indb 113 7/8/08 11:46:46

Kembali ke atas