Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berjaya;

Puisi
 

Berapa tinggi Bukit Malingan,
     Sama bertimbang Bukit Berjaya;
Kalau sudah musimnya hujan,
     Tidak keras bukit di paya.


Lihat selanjutnya...(2)
Peribahasa

428

Nothing is impossible to a willing heart

Tiada apa yang mustahil bagi orang yang mempunyai tekad atau semangat untuk Berjaya.

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih

In his heart, there is no such word as ''cannot,'', and he believes that nothing is impossible to a willing heart. True to his principle, he succeeded in his effort to tour the world on bicycle.

Perkataan 'tidak boleh' tidak wujud dalam hatinya, dan dia percaya bahawa hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Dia benar-benar buktikan pegangannya itu apabila dia berjaya menjelajah seluruh dunia dengan menunggang basikal.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(24)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
yang mempunyai sifat antara nyahcas awan dan nyahcas awan ke bumi. Dalam nyahcas udara, saluran kilat pelbagai ca- bang yang menurun dari dasar awan tidak sampai ke bumi tetapi hanya berjaya meneutralkan cas ruang yang tersebar di lapisan subawan. Nyah - cas udara sering terjadi di kawasan separa gersang kerana dasar awan bi- asanya tinggi dan keadaan permukaan yang menghasilkan arus nyahcas ke- tahanan sambungan kimpal terhadap daya lenturan. Spesimen yang diuji di- lenturkan dengan membuat sudut 180º dan diperiksa sekiranya terdapat seba- rang keretakan pada bahagian yang dikimpal. Ujian lentur dianggap berjaya sekiranya tidak berlaku keretakan. (KEJ) bending formula (rumus lentur) Rumus yang digunakan untuk mencari nilai lenturan yang terhasil bagi sesuatu anggota struktur. (KEJ) Benedictʼs reagent (reagen Benedict) Larutan yang terdiri

Kembali ke atas