Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.ke.bo.lé.han] | برکيبوليهان

Definisi : mempunyai kelayakan (kecekapan): lebih ramai lagi wanita yg ~ tampil ke muka utk memasuki barisan menjaga keselamatan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berkebolehan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
secretarysetiausahaPentadbiran PerniagaanTiadaPembantu eksekutif yang mempunyai kemahiran dalam pengurusan pejabat, berkebolehan menjalankan tugas dan tanggungjawab tanpa arahan dan penyeliaan dan menunjukkan daya utama serta berkebolehan membuat keputusan dalam bidang kuasa yang diberi.
general secretarysetiausaha amPentadbiran PerniagaanTiadaPembantu eksekutif yang mempunyai kemahiran dalam pengurusan pejabat, berkebolehan menjalankan tugas dan tanggungjawab tanpa arahan dan penyeliaan dan menunjukkan daya utama serta berkebolehan membuat keputusan dalam bidang kuasa yang diberi.
traditional secretarysetiausaha tradisionalPentadbiran PerniagaanTiadaPembantu eksekutif yang mempunyai kemahiran dalam pengurusan pejabat, berkebolehan menjalankan tugas dan tanggungjawab tanpa arahan dan penyeliaan dan menunjukkan daya utama serta berkebolehan membuat keputusan dalam bidang kuasa yang diberi.
ambidextrousambidekstrusPerubatanTiadaBerkebolehan menggunakan kedua-dua tangan dengan sama baiknya
dimorphicdwibentukKimiaTiadaBerkebolehan untuk menghablur di dalam dua bentuk yang berbeza.
motilemotilBiologiMikologiBerkebolehan untuk bergerak aktif dengan menggunakan flagelum.
virtuoso (It)virtuosoKesenianTiadaPemuzik yang berkebolehan istimewa dalam teknik dan permainan.
immunoglobulinimunoglobulinPerubatanTiadaKumpulan protein yang berkebolehan bertindak sebagai antibodi. Secara kasar terbahagi kepada gamma A, gamma D, gamma E, gamma G dan gamma M.
infertilemandulPerubatanTiadaTidak berupaya atau berkebolehan menghasilkan anak.
immunoglobulinimunoglobulinPerubatanTiadaKumpulan protein yang berkebolehan bertindak sebagai antibodi. Secara kasar terbahagi kepada gamma A, gamma D, gamma E, gamma G dan gamma M.
12345

Kembali ke atas