Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : mempunyai keinginan: lelaki yg ~ melamar, dibenarkan melihat gadis idamannya menerusi penghantaran wakil-wakil selaku perisik. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
ingin (kata kerja)
Bersinonim dengan mahu, berhasrat, berhajat, bercita-cita, berangan-angan;,
Kata Terbitan : mengingini, menginginkan, teringin, keinginan, berkeinginan,


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Salam, saya ingin bertanya tentang peneritan buku. Saya berkeinginan untuk terbit di Dewan bahasa dan pustaka dari tesis ke buku. Bagaimana caranyan ye?Salam sejahtera,

Penghantaran manuskrip kepada Dewan Bahasa dan Pustaka

Sesebuah manuskrip untuk tujuan penerbitan buku ilmiah umum kepada DBP perlulah melalui proses kerja seperti ini:

1. Penghantaran manuskrip dialamatkan kepada: Pengarah Jabatan Penerbitan, Aras 10, Menara DBP, 50460 Kuala Lumpur.
2. Manuskrip yang diterima akan dinilai secara dalaman bahagian iaitu Jawatankuasa Kualiti Bahagian (JKKB) untuk kelulusan awal kepada peringkat penilaian atau penambahbaikan sesuatu manuksrip, atau manuskrip ditolak.
3. Jika diterima manuskrip itu, maka satu penilaian pakar luar akan dilakukan. Tempoh penilaian bergantung isi kandungan, tahap ilmu dan ketebalan halaman manuskrip.
4. Setelah peringkat penilaian pakar luar, manuskrip itu dimurnikan oleh penulis.
5. Setelah dimurnikan oleh penulis, manuskrip tersebut dinilai oleh Jawatankuasa Penerbitan (JKP) sama ada manuskrip itu layak diterbitkan atau sebaliknya.
6. Jika memperoleh kelulusan JKP, proses penebitan akan dikira selama 9 bulan selepas kelulusan JKP tersebut.
7. 9 bulan tempoh proses penerbitan itu mengambil kira proses antaranya beberapa penyuntingan, pembacaan pruf, penyediaan naskhah sedia kamera dan sebagainya sehingga diterbitkan sebuah buku.


Untuk maklumat dan keterangan lanjut, bolehlah hubungi En. Rusdi Abd Rahman, Bahagian Buku Umum DBP (03-21479431).
Lain-lain13.08.2020
Tuan/Puan, Mohon nasihat bagi ayat berikut: Inginkan RM5000? Tanya kami mengenai SA(nama produk). 1. Inginkan atau Ingin 2. mengenai - boleh digunakan atau ada perkataan lain yang lebih sesuai Terima kasih.

Sdr faisal,

Ayat yang betul dari segi tatabahasa  bahasa Melayu adalah seperti yang berikut:

1. Ingin RM5000. ingin (kata kerja)Bersinonim dengan mahu, berhasrat, berhajat, bercita-cita, berangan-angan;,  Kata Terbitan : mengingini, menginginkan, teringin, keinginan, berkeinginan')">berkeinginan

2.  Kata sendi tentang digunakan sebagai unsur yang membawa maksud rujukan sesuatu atau mujarad. kata sendi tentang sering juga digantikan penggunaannya dengan bentuk mengenai. Perlu diingat bahawa perkataan mengenai sebenarnya tergolong sebagai kata kerja yang membawa maksud kena pada. Contoh penggunaannya adalah seperti yang berikut:

 (i) Kata-kata caciannya itu mengenai dirinya sendiri.

 

Tatabahasa25.02.2009
Apakah lawan perkataan azam? Menurut Kamus Dewan  makna perkataan azam ialah kemahuan (keinginan, cita-cita, dsb) yang sangat kuat, tujuan (yg sesungguhnya). Oleh itu,   lawan kata azam ialah tidak berkeinginan, tidak bercita-cita tinggi, atau tidak mempunyai kemahuan terhadap sesuatu.Makna24.03.2009
Puan, Salam sejahtera. Bolehkah puan mencadangkan perkataan yang paling tepat untuk menggantikan perkataan "bercadang" dalam ayat yang berikut : "Puan Rosnah dan suaminya bercadang untuk berusaha tanah pusaka keluarga mereka tidak lama lagi."Selain perkataan bercadang, perkataan lain yang mempunyai makna yang sama ialah berhasrat, berkeinginan, dan berhajat.


"Puan Rosnah dan suaminya berhasrat untuk mengusahakan tanah pusaka keluarga mereka tidak lama lagi.
Tatabahasa10.01.2013
Adakah kesalahan dalam perenggan ini? Selain itu,ibu bapa juga bertujuan hendak memajukan perkembangan anak-anak dalam pelajaran.Mereka hendak melihat anak-anak mereka mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan.Ibu bapa ingat kelas tuisyen amat diperlukan oleh anak-anak mereka.Bagi pendapat mereka,cikgu tuisyen lebih berpengetahuan dan berpengalaman daripada cikgu sekolah.Di samping itu,ibu bapa berkeinginan anaknya perlu menjadi pelajar terpandai dalam kelas.Oleh itu,ibu bapa memberi tekanan kepada anak-anak dengan menghantar anak-anak ke kelas tuisyen.Ruang yang terhad ini tidak dapat membimbing tuan membina ayat dengan betul. Seelok-eloknya bertanya dengan guru, rujuk sebarang permasalahan bahasa dengan guru kerana mereka dapat membimbing tuan secara berdepan. Untuk makluman tuan juga, kami tidak menyediakan perkhidmatan menyemak esei, lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan peperiksaan kerana selain bahasa yang perlu diteliti, ketepatan fakta juga perlu diperhati.
Tatabahasa29.09.2015
Adakah kesalahan dalam perenggan ini? Selain itu,ibu bapa juga bertujuan hendak memajukan perkembangan anak-anak dalam pelajaran.Mereka hendak melihat anak-anak mereka mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan.Ibu bapa ingat kelas tuisyen amat diperlukan oleh anak-anak mereka.Bagi pendapat mereka,cikgu tuisyen lebih berpengetahuan dan berpengalaman daripada cikgu sekolah.Di samping itu,ibu bapa berkeinginan anaknya perlu menjadi pelajar terpandai dalam kelas.Oleh itu,ibu bapa memberi tekanan kepada anak-anak dengan menghantar anak-anak ke kelas tuisyen.Untuk lebih lebih memahami binaan ayat dan penggunaan perkataan yang betul, sila bertanya kepada guru di sekolah dan banyakkan berbincang dengan rakan pelajar. Ruang yang terhad ini tidak dapat membimbing pelajar dengan rinci dan jelas. Kami juga tidak menyediakan perkhidmatan menyemak esei atau tulisan, sekalipun dihantar satu demi satu.Tatabahasa29.09.2015

Kembali ke atas