Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.la.ku] | برلاکو

Definisi : 1. sedang berjalan (berlangsung), terjadi: satu kebakaran besar telah ~ pagi ini; segala apa yg ~ di sekelilingnya ketika itu tidaklah menarik hatinya; 2. membuat sesuatu tindakan, mengerjakan sesuatu (tugas dll), berbuat: sedikit pun tidak terbayang pd mukanya sesuatu yg dapat menunjukkan bahawa dia mudah ~ serong; 3. = ~ sebagai menjadi (sbg): lingkaran dawai yg membawa arus elektrik itu ~ sbg sebatang magnet; 4. boleh diterima, diakui, sah: jikalau besar dosanya, dibunuh, itu pun jikalau ~ pd hukum syarak; 5. dijalankan, dikenakan, di­kuatkuasakan: larangan itu ~ mulai hari Khamis ini; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.la.ku] | برلاکو

Definisi : 1 sedang berlangsung atau berjalan; terjadi: Suatu pergaduhan telah ~ semalam. 2 berbuat atau mengerjakan sesuatu: Sabur telah dituduh ~ curang terhadap raja permaisuri. 3 menjalankan tugas; menjadi: Bapanya ~ sbg pengadil dlm perlawanan itu. 4 dpt digunakan (ttg surat, peraturan dsb); sah; berkuat kuasa: Peraturan spt itu sudah tidak ~ lagi sekarang. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
laku (adjektif)
1. Dalam konteks wang
bersinonim dengan sah, boleh digunakan,

2. Bersinonim dengan laris: terjual, dikehendaki, larap,

Kata Terbitan : selaku, berlaku, melakukan, memperlakukan, kelakuan, berkelakuan, pelaku,

Peribahasa

Bertitah lalu,
     sembah berlaku.

Bermaksud :

Jika kehendak orang kita turut, tak dapat tidak kehendak kita pun akan diturut juga.

 

Lihat selanjutnya...(18)


Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
analisis aliran keselamatan; Id. analisis alir sekuritas) Penilaian dan analisis yang dilakukan terhadap suatu spesifikasi formal yang bertujuan untuk mengesan dan mengenal pasti aliran maklumat. Aliran maklumat yang dianalisis mungkin berlaku sesama komponen sistem atau antara persekitaran luaran dengan sistem, sama ada disengajakan atau tidak disengajakan. analisis ancaman (Ig. threat analysis; Br. analisis ancaman; Id. analisis ancaman) Kajian terhadap niat dan sekuritas) Penilaian yang dilakukan terhadap perkakasan yang digunakan oleh suatu sistem maklumat. Penilaian ini bertujuan untuk menentukan ciri atau tindakan keselamatan yang akan digunakan oleh perkakasan berkenaan apabila suatu kegagalan berlaku. analisis kripto (Ig. cryptoanalysis; Br. kriptoanalisis; Id. kriptoanalisis) Sains matematik yang melibatkan analisis kriptosistem bertujuan untuk mendapatkan pengetahuan yang diperlukan bagi menembusi perlindungan yang disediakan oleh sistem tersebut. Percubaan ini

Kembali ke atas