Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.lan.ju.tan] | برلنجوتن

Definisi : berpanjangan, berterusan, ber­kekalan: peperangan itu ~ hingga berpuluh­-puluh tahun lamanya; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.lan.ju.tan] | برلنجوتن

Definisi : berpanjangan; berterusan: Pertempuran itu ~ sampai tiga hari. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
lanjut (adjektif)
Kata Terbitan : selanjutnya, berlanjut-lanjut, berlanjutan, melanjutkan, terlanjut, lanjutan, pelanjutan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
long haulberlanjutanSejarahTiadaTiada
continuous aspectaspek berlanjutanLinguistikTiadaTiada
future continuous tensekala kelak berlanjutanLinguistikTiadaTiada
periodontal traumatismtraumatisme periodontiumPerubatanTiadaKecederaan berlanjutan tisu penopang gigi disebabkan disfungsi oklusi. Sinonim oklusi bertrauma.
droughtkemarauSainsHidrometeorologiKetiadaan kerpasan yang berlanjutan, kekurangan kerpasan yang ketara atau taburan kerpasan yang sedikit.
droughtkemarauHidrologiTiada(1) Ketiadaan kerpasan yang berlanjutan, kekurangan kerpasan yang ketara atau taburan kerpasan yang sedikit. (WMO) (2) Tempoh cuaca kering yang luar biasa panjangnya dan oleh kerana kurangnya kerpasan berlakunya ketidakseimbangan hidrologi yang teruk.
Precambrianusia PracambriaGeologiTiadaEra pada masa yang berlanjutan dari permukaan bumi kira-kira 4.5 bilion tahun dahulu hingga kira-kira 570 juta tahun dahulu.
culmenpuncak; kulmenPerubatanTiada2. Bahagian vermis superior, berlanjutan secara lateral dengan lobul bersegi empat pada lobus anterior serebelum.
advanced periodontitisperiodontitis lanjutanPerubatanTiadaKeradangan periodontium yang telah berlanjutan hingga terdapat pemindahan atakmen epitelium ke apeks, kehilangan atakmen fiber periodontium, pengresoban kresta alveolus ke apeks dan hiperplasia epitelium.
dictyotenediktiotenBiologiHistologi dan SitologiPeringkat meiosis apabila diplotennya berlanjutan, seperti yang berlaku pada oosit ketika yolkanya terbentuk.
1234

Kembali ke atas