Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.le.bi.han] | برلبيهن

Definisi : terlalu sangat (banyak, lebih, dll): beras ada juga yg dieksport kerana ~ drpd keperluan tempatan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.le.bi.han] | برلبيهن

Definisi : terlalu atau sangat banyak dll: Membaja pokok secara ~ tidak mendatangkan faedah. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
lebih
1. Bersinonim dengan baki
( sisa)
(kata nama:)

2. Bersinonim dengan semakin
( bertambah, kian, lagi, )
(kata tugas:)
Berantonim dengan kurang

Kata Terbitan : lebih-lebih lagi, berlebih, berlebihan, berlebih-lebihan, melebih, melebih-lebih, melebihi, melebihkan, kelebihan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
overstockingpenstokan berlebihan;perlepasan berlebihanPerikananTiadaPenstokan berlebihan: Penyimpanan barangan yang berlebihan bagi kegunaan masa hadapan bagi tujuan pembekalan barangan yang berterusan.
overstresstegasan berlebihanKejuruteraanTiadaTegasan berlebihan: Tegasan berlebihan dari had kenyal yang dikenakan pada sesuatu struktur, akan menyebabkan ubah bentuk yang tetap.
overfillingtampalan berlebihan; penampalan berlebihanPerubatanTiadaPengisian kanal akar sehingga melampaui apeks gigi dan bahan isian akan termasuk ke bahagian periapeks.
overstockingpenstokan berlebihanPertanianTiadaPenstokan berlebihan: Penyimpanan barangan yang berlebihan bagi kegunaan masa hadapan bagi tujuan pembekalan barangan yang berterusan.
hyperglycogenolysishiperglikogenolisisPerubatanTiadaPemecahan glikogen yang berlebihan, mengakibatkan berlebihan dektrosa di dalam tubuh.
overweightberat badan berlebihanMakanan dan PemakananPemakananKeadaan apabila berat badan tidak bersesuaian dengan ketinggian. Berat badan berlebihan dikelaskan berdasarkan nilai indeks jisim tubuh bersamaan atau melebihi 25 kg/m2. Berat badan berlebihan biasanya disebabkan oleh penggunaan tenaga yang kurang berbanding dengan pengambilan tenaga. Berat badan berlebihan boleh menyebabkan obesiti jika tidak dirawat.
hypoglycaemiahipoglisemiaVeterinarTiadaKepekatan glukosa darah yang kurang daripada paras normal. Hipoglisemia disebabkan oleh suntikan insulin berlebihan, aktiviti fizikal berlebihan atau kurang makan. Antara tanda hipoglisemia termasuklah lapar, lemah, berpeluh, resah dan menggigil.
overdosedos berlebihanPerubatanTiadaDos ubat yang diambil secara berlebihan sama ada sengaja atau tidak. Kesannya bergantung kepada jenis ubat. Dos yang terlalu tinggi boleh menyebabkan kematian. Secara umum, keadaan ini boleh dirawat dengan mengeluarkan ubat berkenaan yang masih terdapat dalam gaster, memberi antidot yang sesuai dan rawatan sokongan.
intermittent excessive loadingbeban berlebihan berjedaPerubatanTiadaBeban berlebihan pada aplians ortodontik seperti apabila menggunakan alat kepala yang tidak berterusan.
excess itembarang berlebihanPentadbiran PerniagaanTiadaBenda pos yang didapati berlebihan hasil daripada kerja imbangan yang dibuat.
12345678910...

Kembali ke atas