Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.le.pas] | برلڤس

Definisi : 1. tidak terikat lagi, tidak ber­sangkut paut lagi; 2. pergi, berangkat: aku menaiki kereta sewa dan ~ ke Dungun; 3. sl menyelamatkan, membebaskan: maka segala orang Kujai pun masuklah beramuk dgn orang Campa, setengah ~ anak bini setengah melawan; 4. = ~ diri mengasingkan diri, tidak melibatkan diri: kalau awak terkena satu­satu hal kelak, saya akan ~ diri kerana saya tidak sanggup mendukung biawak hidup; ~ hati berpuas hati; ~ lelah berhenti seketika utk menghilangkan lelah; ~ tangan a) tidak berpegang pd selusur dll; b) tidak ambil peduli; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.le.pas] | برلڤس

Definisi : 1 tidak terikat atau tidak tertambat lagi (bkn binatang). 2 pergi atau berangkat ke sesuatu tempat: Emaknya sudah ~ ke Mekah dgn kapal terbang. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
lepas (adjektif)
1. Bersinonim dengan bebas: ucul, merdeka,
Berantonim dengan terikat

2. Bersinonim dengan lari: bebas, lucut, tanggal, lolos, londeh, lulus,

3. Bersinonim dengan lalu: lampau
Berantonim dengan sekarang

Kata Terbitan : selepas, selepas-lepas, berlepas, melepas, melepasi, melepaskan, terlepas, lepasan, kelepasan, pelepasan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
abort-take-offberlepas batalAeroangkasaTiadaPembatalan sesuatu tindakan, contohnya membatalkan penerbangan yang hendak berlepas.,Sistem sua yang menggunakan alat pandu arah radio yang memberi panduan menegak dan sisi kepada juruterbang ketika hendak mendarat.,Pembatalan sesuatu tindakan, contohnya membatalkan penerbangan yang hendak berlepas.
take offberlepas; lonjakAeroangkasaTiada1. Berlepas: Keadaan ketika pesawat udara mula meninggalkan bumi dan mengapung di udara.
takeoff weightberat berlepasAeroangkasaTiadaBerat sesebuah pesawat semasa berlepas.
takeoff weightberat berlepasAeroangkasaTiadaBerat sesebuah pesawat semasa berlepas.
aborted take-offberlepas terbantutKejuruteraan AutomotifTiadaProses tidak jadi berlepas dan terhenti secara tiba-tiba di laluan hentian disebabkan sesuatu halangan.
takeoff weightberat berlepasKejuruteraan AutomotifTiadaBerat sesebuah pesawat semasa berlepas.
rejected take-offberlepas terbantutKejuruteraan AutomotifTiadaProses tidak jadi berlepas dan terhenti secara tiba-tiba di laluan hentian disebabkan sesuatu halangan.
Estimated Time of Departurewaktu berlepas jangkaanMeteorologiMeteorologi PerhubunganAnggaran waktu berlepas pesawat udara dari lapangan terbang. Singkatan bahasa Inggerisnya ETD.
early departureberlepas sebelum masaPentadbiran PerniagaanTiadaPenginap yang meninggalkan hotel sebelum tarikh atau masa berlepas yang sebenar seperti yang dijadualkan.
vertical takeoff and landing (VTOL)berlepas dan mendarat tegakAeroangkasaTiadaKaedah pesawat berlepas dan mendarat tanpa memerlukan luncuran, misalnya helikopter.
123456789

Kembali ke atas