Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.mu.la] | برمولا

Definisi : 1. mempunyai mula (awal): penya-kit ini ~ dgn selesema; 2. berpunca, ber­pangkal: banjaran ini ~ dr negara Thai; 3. = bermula-mula terdahulu sekali, pertama­tama: bermula-mula yg masuk neraka itu segala raja yg zalim; 4. sediakala, yg dahulu, yg mula-mula: kedua laki isteri itu pun sama-sama duduk spt ~ dan berpandang-pan-dangan; 5. = sebermula sl pembuka kata utk sesuatu kisah dll, kata permulaan utk sesuatu kisah (peristiwa dsb), pertama-tama: ~ maka sampailah umurnya delapan belas tahun; sebermula bangkai bertimbun spt gunung, darah spt laut; 6. sl (yg) awal atau asal: maka semuanya dipersembahkan oleh Laksamana, dr ~ sampai kpd akhirnya; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.mu.la] | برمولا

Definisi : 1 mempunyai mula atau punca; berpangkal: Sungai ini ~ dr Gunung Kinabalu. 2 pertama kali; terdahulu sekali: Pd hari itulah saya ~ mendengar cerita itu. 3 = sebermula pd mulanya: ~ maka sampailah anak raja itu ke negeri Cina. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
mula
Kata Terbitan : mula-mula, semula, bermula, memulakan, memulai, permulaan, pemula,

Peribahasa

Berbilang dari esa,
     mengaji dari alif.

Bermaksud :

Jika mengerjakan sesuatu hendaklah dimulai dari permulaan. (Peribahasa lain yang sama makna: Mengaji daripada alif, membilang daripada esa; sakit bermula, mati bersebab, hujan berpokok, kata berpangkal).

 

Lihat selanjutnya...(2)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
ditentukan untuk mencapai matlamat atau objektif. (KOM) alias (alias) 1. Nama ganti atau tambahan bagi unsur dalam sistem komputer. 2. Titik masuk ganti dalam atur cara, iaitu tempat kerja boleh bermula. (KOM) alicyclic (alisiklik) Berkaitan dengan sebatian organik yang atom karbonnya terikat dengan ikatan tunggal atau ikatan ganda dua, dan tersusun dalam bentuk gelang. (KIM) alifer (alifer) Fulkrum pleuron pada sayap menyakitkan, yang terdapat di tepian dubur. (UBAT) anal lobe (copeng dubur) Copeng di posterior tiub anus serangga Homoptera. Sinonim flap. (BIO) anal veins (vena dubur) Vena panjang tak bercabang yang bermula dari pangkal sayap hingga ke ping- gir sayap di bawah vena kubitus. (BIO) analgesia (analgesia) Keadaan apabila kesakitan dapat dilalikan oleh dadah tanpa hilangnya kese- daran. Contohnya, analgesia epidura. (UBAT

Kembali ke atas