Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.na.fas] | برنفس

Definisi : 1. menyedut dan menghembuskan nafas dr paru-paru: ikan ~ melalui insangnya; 2. bernyawa, hidup; tiap-tiap yg ~ tiap-tiap yg hidup; 3. mempunyai unsur, berunsur, berbau: puisi yg ~ keislaman spt yg diasaskan oleh Hamzah Fansuri dan Amir Hamzah itu seolah-olah tidak diteruskan lagi; ~ keluar badan prb lebih percaya kpd pendapat orang lain drpd pendapat sendiri; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.na.fas] | برنفس

Definisi : 1 menyedut dan menghembuskan nafas: Ikan ~ dgn insangnya. 2 hidup; bernyawa: Tiap-tiap yg ~ akan mati juga sudahnya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
nafas
Kata Terbitan : senafas, bernafas,

Peribahasa

Menguak-nguak bagai hidung gajah.

Bermaksud :

Bernafas terengah-engah.

 

Lihat selanjutnya...(2)

Lihat selanjutnya...(1)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
airway managementpengurusan salur udaraPerubatanTiadaPengurusan di bahagian salur udara supaya pesakit dapat bernafas sendiri atau bernafas dengan menggunakan alat bantuan pernafasan. Pengurusan ini dilakukan dengan menggunakan teknik dongakan kepala, angkat dagu, penggunaan salur udara Guedal dan tiub endotrakea.
prone positioningpeniarapanPerubatanTiadaTeknik meletakkan pesakit yang mengalami kesukaran bernafas dalam posisi telungkup untuk membantu mereka bernafas dengan lebih baik. Peniarapan biasanya dilakukan ke atas pesakit yang diberikan sedatif kerana memerlukan bantuan mesin pernafasan atau ventilator dan juga ke atas pesakit COVID-19 yang sedar.
acute respiratory distress syndrome (ARDS)sindrom sukar bernafas akut (ARDS)PerubatanTiadaSindrom penyakit paru-paru yang berlaku secara tiba-tiba atau mendadak yang ditandai gejala sukar bernafas dan mengakibatkan kekurangan ketepuan oksigen dalam darah. Sindrom ini boleh berlaku kepada pesakit yang menghidap penyakit seperti radang paru-paru, pneumonitis aspirasi, kontusi paru-paru, pankreatitis, embolisme lemak, pintasan kardiopulmonari, kecederaan teruk, renjatan hipovolemia, renjatan septisemia, transfusi darah masif dan inhalasi asap toksik.
decompression sicknesspenyakit dekompresiPerubatanTiadaGangguan yang dicirikan oleh sakit sendi, lesi kulit,kesukaran bernafas, dan tanda-tanda neurologik, yang dialami oleh juruterbang pada altitud yang tinggi, atau oleh mereka yang bernafas dengan udara termampat.
breathebernafas (Sukan Air)SukanTiadaTiada
breathingpernafasan; bernafasKejuruteraanTiadaTiada
breathingpernafasan; bernafas; tanda diakritik aspirasiLinguistikTiadaTiada
breathingpernafasan; bernafasKesenianTiada1. Pernafasan:Proses membawa udara masuk ke dalam peparu dan kemudian mengeluarkannya dari peparu.
unilateral breathingbernafas sealurPendidikanTiadaTiada
breathingpernafasan; bernafas; sejatanPerhutananTiadaTiada
123456789

Kembali ke atas