Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. berisi penuh (padi, susu, dll): anak-anak padi tumbuh dgn subur, rumpunnya besar, buahnya lebat dan ~; 2. subur dan banyak hasilnya (tanaman padi): tanamannya ~; 3. ki berisi (ucapan dll): kemukakanlah fikiran yg bernilai dan ~; kebernasan perihal bernas, bernasnya: ~ isi atau fakta. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 penuh berisi (ttg buah padi dsb): Padinya tumbuh dgn subur, rumpunnya besar, batangnya lebar dan buahnya ~. 2 subur lagi banyak hasilnya (ttg padi dsb): Hasil padinya tahun ini sungguh ~. 3 ki berisi dan matang (ttg percakapan atau ucapan): Ceramahnya malam tadi memang ~ dan bermutu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bernas

Peribahasa

Tak ada padi yang bernas setangkai.

Bermaksud :

Tak ada suatu apa pun yang sempurna semuanya.

 

Lihat selanjutnya...(3)

457

Ever Homer sometimes nods

Orang atau sesuatu paling hebat pun ada kekurangannya.

Tak ada padi yang bernas setangkai

She has been in the industry for 50 years, and this was her first mistake, but ever Homer sometimes nods . Everybody has his or her faults. Stop criticizing her.

Sudah 50 tahun dia bergiat dalam industri tersebut, dan ini kali pertama dia melakukan kesilapan, tetapi tak ada padi yang bernas setangkai. Manusia mana tidak ada kelemahan? Janganlah awak mengkritiknya.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(2)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
insoundtak bernas (hujah)KesenianTiadaTiada
viable seedbiji benih bernasPertanianTiadaTiada
full seedbiji benih bernasPerhutananTiadaTiada
penseepansaKesusasteraanTiadaIdea bernas yang diungkapkan dalam bentuk yang ringkas, padat, atau secara panjang lebar. Ahli falsafah Perancis, iaitu Pascal mengasaskan bentuk prototipa untuk genre ini dan koleksi pensee, dan hasil karyanya (1670) mengandungi catatan yang mempertahankan agama Kristian. Karya sastera bertajuk The Unquiet Grave (1940) oleh Palinurus (Cyril Connolly) merupakan contoh pansa yang baik. Setiap renungan atau pemeriannya disampaikan secara berasingan tetapi aliran hujah yang khusus dapat dikesan secara jelas dan indah. Pansa berasal daripada istilah Perancis penses yang bermaksud �pemikiran�.
epigramepigramKesusasteraanTiadaPuisi pendek yang bernas serta mengandungi fikiran yang bijak dan menyindir. Bahasa yang digunakan dalam epigram biasanya puitis dan pendek tetapi mengandungi buah fikiran yang baik, halus, menari dan mendalam maknanya. Epigram berfungsi sebagai panduan atau petunjuk kepada manusia dalam menjalani kehidupan seharian. Sesetengah epigram dijadikan kata-kata hikmat yang sering diingat dan dihafal sebagai panduan. Ada kalanya, bahasa puitis dalam epigram mempunyai nada yang menyindir, khususnya pada golongan manusia tertentu. Mulai abad ke-16, karya berbentuk epigram menjadi salah satu genre kesusasteraan penting di England. Antara tokoh penting dan berwibawa dalam bidang ini ialah Jonson, Drummond, Dryden dan Swift. Kini, epigram digunakan semula oleh pengarang dalam karya moden untuk menyampaikan amanat tertentu. Kesusasteraan Melayu tradisional kaya dengan unsur-unsur epigram yang boleh ditemui dalam pelbagai ungkapan, bidalan, pepatah, perumpamaan dan peribahasa. Unsur epigram merupakan salah satu bahan penga
epigrammatic stylegaya epigramKesusasteraanTiadaGaya pernyataan singkat bernas terucap dengan gaya yang halus dan dalam maknanya.
epigramepigramKesusasteraanTiadaLengkapan atau kata-kata ringkas, bernas dan tajam maksudnya, mengandungi unsur-unsur berlawanan atau bertentangan.
apothegmapotegmaKesusasteraanTiadaKata-kata atau pepatah yang ringkas tetapi bernas menggambarkan ciri-ciri kebenaran atau persepsi kehidupan ini.
apothegmapotegmaSejarahTiadaKata-kata atau pepatah yang ringkas tetapi bernas menggambarkan ciri-ciri kebenaran atau persepsi kehidupan ini.
apothegmmutiara kataKesusasteraanTiadaKata-kata atau pepatah yang ringkas tetapi bernas menggambarkan ciri-ciri kebenaran atau persepsi kehidupan ini.
123

Kembali ke atas