Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.pan.ja.ngan] | برڤنجڠن

Definisi : ber­lanjut-lanjut, berlanjutan, tidak berkeputusan, berterus-terusan: inginkah saudara soal ini diusut berpanjang-panjangan; kemesraan yg ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.pan.ja.ngan] | برڤنجڠن

Definisi : berlaku terus-menerus; tidak ada sudahnya; berterusan: Pergaduhan antara dua kumpulan orang Cina itu berlaku ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
panjang (adjektif)
1. Dalam konteks ketinggian
bersinonim dengan lampai, junjai, renceng, renjong, tojeng, langguk, merunjau, jenjang,
Berantonim dengan rendah

2. Dalam konteks kepanjangan
bersinonim dengan labuh, lanjar, lonjong,
Berantonim dengan pendek

3. Bersinonim dengan luas: berjela-jela

Kata Terbitan : sepanjang, berpanjangan, memanjang, memanjangkan, kepanjangan, pemanjangan,

Peribahasa

232

When Greek meets Greek, then comes the tug of war

Apabila dua lawan yang sama kuat bertembung maka akan tercetuslah persaingan atau pergelutan yang sengit dab berlarutan.

Anjing galak, babi berani

They world surely be a long drawn-out battle since both great powers are equally strong - when Greek meets Greek, then comes the tug of war

Pertempuran itu pasti akan berpanjangan memandangkan kedua-dua buah kuasa besar itu sama kuat - anjing galak, babi berani.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(6)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
KIM) euthanasia (eutanasia) 1. Perbuatan mematikan seseorang yang menanggung azab penyakit yang tidak dapat disembuhkan lagi, iaitu penyakit terminal. Perbuatan ini di- lakukan atas belas kasihan supaya pesakit tersebut tidak berpanjangan mengalami azab tersebut. 2. Kematian yang senang dan tanpa kesakitan. (UBAT) euthyroid (eutiroid) Berkaitan dengan fungsi normal kelenjar. (UBAT) eutocia (eutosia) Proses bersalin yang normal. (UBAT) eutrophic (eutrofik) Berkaitan dengan renal osteodystrophy (osteodistrofi renal) Lihat renal rickets. (UBAT) renal rickets (riket renal) Keadaan apabila tulang mengalami perubahan seperti dalam riket. Keadaan ini diakibatkan oleh gangguan fungsi ginjal yang kronik dan berpanjangan. Riket renal sering berlaku pada kanak-kanak yang seterusnya mengakibatkan kekerdilan. Sinonim renal osteodystrophy. (UBAT) renal threshold (ambang renal) Had kepekatan sesuatu bahan dalam plasma untuk memulakan perkumuhannya melalui ginjal

Kembali ke atas