10.1.102.45

Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.po.ko/] | برڤوکوق

Definisi : berasas (pd); berdasar (pd). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ber.po.ko/] | برڤوکوق

Definisi : 1. ditumbuhi pokok, terdapat atau ada pokok: sebidang tanah lapang yg langsung tidak ~; 2. berasal (drpd), bermula (dr); 3. berasas (pd), berdasar (pd); ~ pangkal pd berpunca drpd, mempunyai sesuatu sbg asas­nya; 4. berlantaran, bersebab; 5. bermodal; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
pokok (kata nama)
Bersinonim dengan pohon, tumbuhan, tumbuh-tumbuhan, semak, samun, flora;,
Kata Terbitan : berpokok,

Peribahasa

Berbilang dari esa,
     mengaji dari alif.

Bermaksud :

Jika mengerjakan sesuatu hendaklah dimulai dari permulaan. (Peribahasa lain yang sama makna: Mengaji daripada alif, membilang daripada esa; sakit bermula, mati bersebab, hujan berpokok, kata berpangkal).

 

Lihat selanjutnya...(2)


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Salam sejahtera, pihak DBP. Saya baru sahaja mempelajari tentang Sintaksis dan masih keliru untuk memisahkan subjek dan predikat dalam satu ayat panjang atau ayat majmuk. Diharapkan pihak DBP boleh memberi tunjuk ajar memisahkan subjek dan predikat dalam 4 ayat berikut: 1. Kajian perbualan (conversational analysis) menumpukan perhatian kepada faktor-faktor perhubungan di antara manusia dalam masyarakat. 2. Kajian yang seperti ini juga dikenali sebagai ethnografi percakapan (ethnografi of speaking), yang pertama kali diutarakan sebagai cabang linguistik yang tersendiri oleh Dell Hymes. 3. Kajian ini berpokok pangkal pada pendapat bahawa penwujudan sesuatu percakapan itu ditentukan oleh siapa yang bercakap dengan siapa dan apa yang dipercakapkan. 4. Jika kajian yang seperti ini dilakukan dalam masyarakat, maka bolehlah diwujudkan peraturan percakapan (rules of speaking) dalam masyarakat berkenaan.1. Kajian perbualan (subjek) menumpukan perhatian kepada faktor-faktor perhubungan antara manusia dalam kalangan masyarakat (predikat) 2. Kajian yang seperti ini juga (subjek) dikenali sebagai etnografi percakapan yang pertama kali diutarakan sebagai cabang linguistik yang tersendiri oleh Dell Hymes (predikat) 3. Kajian ini (subjek) berpokok pangkal pada pendapat bahawa pewujudan sesuatu percakapan itu ditentukan oleh siapa yang bercakap dengan siapa dan apa yang dipercakapkan (predikat). 4. Jika kajian yang seperti ini dilakukan dalam masyarakat (subjek) maka bolehlah diwujudkan peraturan percakapan dalam masyarakat berkenaan (predikat)Tatabahasa06.10.2017

Kembali ke atas