Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.po.ko/] | برڤوکوق

Definisi : 1. ditumbuhi pokok, terdapat atau ada pokok: sebidang tanah lapang yg langsung tidak ~; 2. berasal (drpd), bermula (dr); 3. berasas (pd), berdasar (pd); ~ pangkal pd berpunca drpd, mempunyai sesuatu sbg asas­nya; 4. berlantaran, bersebab; 5. bermodal; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.po.ko/] | برڤوکوق

Definisi : berasas (pd); berdasar (pd). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
pokok (kata nama)
Bersinonim dengan pohon, tumbuhan, tumbuh-tumbuhan, semak, samun, flora;,
Kata Terbitan : berpokok,

Peribahasa

Berbilang dari esa,
     mengaji dari alif.

Bermaksud :

Jika mengerjakan sesuatu hendaklah dimulai dari permulaan. (Peribahasa lain yang sama makna: Mengaji daripada alif, membilang daripada esa; sakit bermula, mati bersebab, hujan berpokok, kata berpangkal).

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
arctic prairieprairie artikGeografiTiadaKawasan tak berpokok terdiri daripada rumput dan tumbuh tumbuhan herba, renek, lumut dan liken. Kawasan ini terletak di utara garis pokok latitud utara.
prairieprairieGeografiTiadaKawasan datar tanah rumput yang luas dan tak berpokok di Amerika Utara.
gallery foresthutan pinggirPerhutananTiadaHutan yang tumbuh sepanjang kawasan pengaliran atau mempunyai sumber air yang bersempadan dengan satu kawasan yang tidak berpokok.
gallery foresthutan pinggirPerhutananPengurusan HutanHutan yang tumbuh sepanjang kawasan pengaliran atau mempunyai sumber air yang bersempadan dengan satu kawasan yang tidak berpokok.

Kembali ke atas