Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.pun.ca] | برڤونچا

Definisi : ; ~ drpd berasal drpd, bersumber drpd: masalah-masalah yg kita hadapi kini ~ drpd penjajahan juga. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
punca (kata nama)
1. Bersinonim dengan sumber: asas, asal, mula,

2. Bersinonim dengan pangkal: perdu, asal, mulanya, pokok, tajuk,

Kata Terbitan : berpunca,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
ukiran berpuncaukiran berpuncaKesenianTiadaUkiran yang bermula dengan kepala kalak.
ukir berpuncaukir berpuncaKesenianTiadaMotif-motif yang menjadi ukiran yang bermula dari satu motif yang dipanggil ibu dan berkembang menjadi motif anak, umumnya motif anak lebih kecil daripada motif ibu. awan larat beribu
unrooted phylogenyfilogeni tak berpuncaBioinformatikBioinformatik MolekulPepohon filogeni yang tidak mempunyai nod punca. Filogeni tak berpunca digunakan untuk menghasilkan filogeni berpunca menggunakan proses puncaan pepohon filogenetik. Banding filogeni berpunca.
rooted phylogenyfilogeni berpuncaBioinformatikBioinformatik MolekulPepohon filogeni yang mempunyai nod punca yang mewakili leluhur pada dedaun pepohon filogenetik. Filogeni berpunca terhasil daripada proses puncaan pepohon filogenetik. Lihat juga puncaan pepohon filogenetik. Banding filogeni tak berpunca.
total mean drag coefficientpekali seret purata keseluruhanKejuruteraanKejuruteraan KimiaPekali seret purata yang berpunca daripada tekanan dan geseran, yang diberikan sebagai dengan Ff = daya seret berpunca daripada geseran (N), Fp = daya seret berpunca daripada tekanan (N), Ap = keluasan permukaan unjuran (m2), = halaju purata aliran bebas (ms/), r = ketumpatan (kg/m3), gc = 1 kg m/N s2.
synesthesiasinestesiaPerubatanPsikiatriPersepsi sekunder yang berpunca daripada persepsi primer. Contohnya, halusinasi pendengaran berpunca daripada halusinasi penglihatan.
Down syndromesindrom DownPsikologiPsikologi UmumKecelaruan yang berpunca daripada masalah genetik atau kromosom terutama kromosom yang ke-21 yang berganda dua atau trisomi. Trisomi boleh berpunca daripada kecacatan dalam telur ibu atau sperma bapa. Punca ini juga boleh dikaitkan dengan umur perkahwinan lelaki atau perempuan. Individu yang berkahwin lewat berkemungkinan tinggi melahirkan anak sindrom Down. Individu yang mengalami sindrom Down biasanya akan mengalami kerencatan akal, di samping memperlihatkan ciri atau sifat fizikal yang serupa seperti mata senget, jari kaki tangan yang pendek dan gemuk, lidah sedikit terjulur dan rambut jarang.
mean pressure drag coefficientpekali seret tekanan purataKejuruteraanKejuruteraan KimiaPekali seret yang berpunca daripada perbezaan tekanan sahaja, yang diberikan sebagai dengan Fp = daya seret berpunca daripada tekanan (N), Ap = keluasan permukaan unjuran (m2), r = ketumpatan (kg/m3), = halaju purata aliran bebas (ms/), gc = 1 kg m/N s2.
organic psychosispsikosis organikPsikologiPsikologi UmumKecelaruan yang berpunca daripada kecederaan atau kerosakan tisu otak yang mengakibatkan individu terlibat mengalami halusinasi, delusi atau hilang kawalan terhadap ledakan emosi. Kecelaruan ini boleh berpunca daripada bahan kimia plumbum yang dimakan dengan tidak sengaja. Bahan plumbum ini biasanya terkandung dalam cat, paip air, pemancut air, buyung atau mendapan di jalan raya atau kereta buruk.
AquaridsPancuran DalwuMatematikTiadaPancuran meteor aktif, iaitu Eta Aquarids yang berpunca sinaran: RA 336 darjah, dec 0 darjah dan mencapai maksimum pada 4 Mei, dan Delta Aquarids yang berpunca sinaran: RA 339 darjah, dec - 17 darjah, dan mencapai maksimum pada 28 Julai.
12345678910...

Kembali ke atas