Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.se.ka.li] | برسکالي

Definisi : bersama-sama sekali (dgn), ber­serta (dgn): bawakan Balai Tinjau Maya, bidadari dan gajah putih sepasang ~ dgn rantai emas; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ber.se.ka.li] | برسکالي

Definisi : bersama-sama (dgn); berserta (dgn). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ber.se.ka.li] | برسکالي

Definisi : bersama-sama sekali; berserta: Bawa gajah putih sepasang ~ dgn rantai emas. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bersekali


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
concertedbersekaliKimiaTiadaTiada
concerted mechanismmekanisme bersekaliKimiaTiadaTiada
concerted processproses bersekaliKimiaTiadaTiada
bureleburelPentadbiran PerniagaanTiadaPola burelaj yang dibuat bersekali dengan reka bentuk setem.
lifting trunkpakaian angkat beratSukanTiadaPakaian atlet angkat berat yang berbentuk singlet di bahagian atas dan bersekali dengan seluar pendek di bahagian bawah menjadikannya pakaian terus.
roulette in colourtebukan warnaPentadbiran PerniagaanTiadaTebukan garis pada jidar setem yang mempunyai warna hasil daripada proses tebukan yang dibuat bersekali dengan pencetak.
insertion headkepala sisipanKejuruteraanKejuruteraan MekanikMekanisme suapan automatik yang digunakan untuk menyuap komponen secara memaksi ke dalam sesuatu kumpulan pemasangan yang separa siap. Mekanisme ini mungkin juga bersekali atau dilengkapi perkakas pemotong, pembentuk dan pengikat. Mekanisme ini banyak terdapat pada mesin yang digunakan dalam proses penghasilan produk dalam industri pembuatan.
vertical shaping machinemesin pembentuk tegakKejuruteraanKejuruteraan MekanikMesin yang digunakan untuk kerja-kerja membentuk benda kerja dengan pelantarnya digerakkan turun naik secara tegak. Mesin ini mempunyai pelbagai saiz dan boleh digunakan untuk pelbagai jenis kerja pemesinan seperti membuat alur kunci, takukan, memesin permukaan, membuat die dan meratakan permukaan. Meja boleh putar bersekali dengan pengindeks boleh dicagakkan pada sendi mesin untuk membolehkan benda kerja disuap secara mekanikal di sepanjang landasan.

Kembali ke atas