Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[be.ru.pa.ya]/[ber.u.pa.ya] | براوڤاي

Definisi : 1. berusaha dgn sekuat tenaga, berdaya upaya; 2. berkebolehan, berke-mampuan, mampu, dapat, sanggup: menteri yg berkenaan sama sekali tidak ~ mencegah kenaikan harga barang keperluan sehari-hari; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[be.ru.pa.ya]/[ber.u.pa.ya] | براوڤاي

Definisi : 1 berkebolehan atau mampu membuat sesuatu: Ia tidak ~ lagi memperdamaikan mereka. 2 berusaha dgn sekuat tenaga. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
upaya (kata nama)
Bersinonim dengan usaha, daya, daya usaha, akal, ikhtiar, kekuatan, kebolehan;,
Kata Terbitan : seupaya-upayanya, berupaya, terupaya, keupayaan, berkeupayaan,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
amblyopia (ambliopia) Kabur penglihatan tanpa terdapatnya lesi organik pada mata. (UBAT) ambulance (ambulans) Kenderaan yang lengkap dengan alat rawatan kecemasan yang digunakan un- tuk membawa pesakit. (UBAT) ambulant (ambulan) Perihal berupaya untuk berjalan, iaitu bukan setakat berbaring sahaja. (UBAT) amebiasis (amebiasis) Infeksi protozoa yang disebabkan oleh Entamoeba histolytica, yang melibat- kan usus atau organ lain seperti hati, paru-paru dan otak dicetak. (KOM) analysis of variance (analisis varians) Analisis hubungan antara lebih daripada dua pemboleh ubah dalam sesuatu proses menurut siri tertentu yang diperhatikan. (KEJ) analytical balance (neraca analisis) Alat yang berupaya menimbang kuantiti yang sangat sedikit dengan tepat. (KIM) analytical mechanics [mekanik beranalisis (ilmu)] Kajian ilmu mekanik secara terperinci dengan menghuraikan mekanik geomet- ri ke bentuk aljabar. (FIZ) analyzer (alat analisis

Kembali ke atas