Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[bia.sis.wa] | بياسيسوا

Definisi : wang yg diberikan kpd pelajar utk membiayai atau membantu membiayai pelajarannya (biasanya di maktab atau di universiti); berbiasiswa mempunyai biasiswa. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[bia.sis.wa] | بياسيسوا

Definisi : wang bantuan yg diberikan kpd pelajar atau kpd mahasiswa utk membantu mereka. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata biasiswa


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
bidsbiasiswaPentadbiranTiadaTiada
scholarshipbiasiswaUndang-undangTiadaTiada
Federal ScholarshipBiasiswa PersekutuanPentadbiranTiadaTiada
Harvard University ScholarshipBiasiswa Universiti HarvardPentadbiranTiadaTiada
Federal Government ScholarshipBiasiswa Kerajaan PersekutuanPentadbiranTiadaTiada
federal scholarship holderpemegang biasiswa persekutuanPendidikanTiadaTiada
Secretary Standing Committee on Scholarship and TrainingSetiausaha Jawatankuasa Tetap bagi Biasiswa dan LatihanPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
grantgeranPentadbiranTiadaPeruntukan kewangan atau bantuan material yang diberikan kepada individu atau kumpulan sama ada sebagai hak, hadiah, perbelanjaan untuk sesuatu projek yang mesti dilaksanakan atau semata-mata kerana penghormatan terhadap pihak tersebut. Ia boleh diberi secara sekali gus mahupun secara beransur-ansur. Geran ini boleh bersifat pemberian percuma seperti hadiah atau penghargaan hasil dari kejayaan seseorang atau biasiswa kepada golongan miskin yang layak menerimanya dan boleh juga bersifat kontraktual seperti terikat dengan sesuatu projek yang mesti dilaksanakan dalam tempoh yang ditetapkan dengan hasil yang memuaskan. Contohnya geran penyelidikan kepada ahli akademik untuk tujuan penyelidikan dan pembangunan yang mesti diakhiri dengan laporan penyelidikan yang memuaskan pihak universiti dan geran wajib kerajaan persekutuan kepada kerajaan negeri setiap tahun melalui Majlis Kewangan Negara. Sinonim sumbangan, bantuan.

Kembali ke atas