Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[bi.ku] | بيکو

Definisi : ark sl sami atau pertapa (Buddha). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[bi.ku] | بيکو

Definisi : 1. lipatan pd tepi kain (baju dll) utk perhiasan; 2. tepi peti dll yg berukir; berbiku-biku berlipat-lipat pd tepi, berukir-ukir pd tepi. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[bi.ku] | بيکو

Definisi : Kl bingkai bulat tempat menegangkan kain, ram (apabila menyulam dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata biku


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
biku-bikubiku-bikuPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanNama biasa bagi kayu Bhesa spp. daripada famili Celestraceae. Nama lain di Semenanjung termasuk benak dan medang tanduk, dan di Sarawak ialah serunai. Spesies utama kayu ini ialah Bhesa paniculata dan B. robusta. Gubal kayu biku-biku biasanyan berwarna coklat kemerah-merahan. Tekstur kayunya agak halus dan tidak sekata dengan ira yang bersimpul. Kayu ini mempunyai purata ketumpatan keringan udara yang bernilai 835 kg/m3, dan tergolong dalam kumpulan kayu yang keras dan berat.
bone lacebiku; renda PalembangPentadbiran PerniagaanTiada1. Biku: Lipatan pada tepi kain, baju dan lain-lain untuk perhiasan.,2. Renda Palembang: Renda buatan tangan yang reka bentuknya dilakar terlebih dahulu dan kemudian dilekapkan di atas bantal atau kusyen dengan pin dan benang, ditenun dengan melilitkan benang pada sekeliling pin tersebut.
reticella a fusellirenda biku retiselaKesenianTiadaRenda biku tiruan daripada renda retisela yang dihasilkan pada Zaman Pertengahan di Itali.
bone lacebiku; renda Palembang; renda tetulangKesenianTiada2. Renda Palembang: Renda buatan tangan yang reka bentuknya dilakar terlebih dahulu dan kemudian dilekapkan di atas bantal atau kusyen dengan pin dan benang, ditenun dengan melilitkan benang pada sekeliling pin tersebut.
bobbin lacerenda bikuKesenianTiadaRenda buatan tangan yang reka bentuknya dilakar terlebih dahulu dan kemudian dilekapkan di atas bantal atau kusyen dengan menggunakan pin. Kemudian benang tersebut ditenun dengan melilitkannya di sekeliling pin tersebut.
bobbin finingrenda biku bayangKesenianTiadaRenda buatan mesin, menyerupai renda bayang, lakaran luarnya ditonjolkan dengan menggunakan benang tebal.
pillow lacerenda bikuKesenianTiadaRenda buatan tangan yang reka bentuknya dilakarkan terlebih dahulu dan kemudian dilekapkan di atas bantal atau kusyen dengan menggunakan pin. Kemudian benang tersebut ditenun dengan melilitkannya di sekeliling pin tersebut.
pin bone lacerenda bikuKesenianTiadaRenda buatan tangan yang reka bentuknya dilakarkan terlebih dahulu dan kemudian dilekapkan di atas bantal atau kusyen dengan menggunakan pin. Kemudian benang tersebut disusun dengan melilitkannya di sekeliling pin tersebut.
bibelibibeliKesenianTiadaRenda biku sutera buatan Izmir Turki.
araneumaraneumKesenianTiadaRenda biku jerumat buatan tangan yang menggunakan benang linen kasar di atas net segi empat sama, bersimpul dan berkerawang.
12345678

Kembali ke atas