10.1.102.45

Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[bing.kai] | بيڠکاي

Definisi : kayu dsb yg dipasangkan di keliling atau di tepi sesuatu benda supaya kuat atau teguh: ~ nyiru. berbingkai diperkuat dgn bingkai pd kelilingnya; ada bingkainya. membingkai memberi berbingkai; memasang bingkai pd. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[bing.kai] | بيڠکاي

Definisi : tepi sesuatu benda yg dibuat drpd kayu (rotan dll) yg dibuat di keliling sesuatu benda (gambar dll) supaya kuat, simpai (roda): ~ cermin; ~ mata tepi mata; berbingkai mempunyai bingkai: pemuda yg berkaca mata putih ~ tebal; membingkaikan memberi berbingkai, memasang bingkai. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bingkai

Puisi
 

Pisang raut di hujung bendul,
     Hendak meraut si bingkai balam;
Lautan dalam sebesar jambul,
     Tujuh buah kapal di dalam.


Lihat selanjutnya...(2)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
yang ditentukan. (KEJ) flame-retarded resin (resin pelambat nyala) Resin yang disebatikan dengan bahan kimia tertentu untuk mengurangkan ke - cenderungan resin daripada terbakar. (KIM) flange (bebibir) Unjuran pada tepi atau bingkai suatu objek. (FIZ) flank of tooth (rusuk gigi) Permukaan gigi gear pada sepanjang lebarnya dan di bawah bulatan pic. (FIZ) flap (copeng dubur) Lihat anal lobe. (BIO) flare (flar) Kemerahan AM 354 yang berfrekuensi tinggi. (UBAT) full bucket (baldi penuh) Pemuat dalam litar ingatan capaian rawak yang bercas penuh dan dengan itu berada dalam keadaan logik 1. (KOM) full frame (bingkai penuh) Keadaan paparan yang menunjukkan keseluruhan grafik dalam ruang paparan setelah diskalakan dengan sewajarnya. (KOM) full load voltage (voltan beban penuh) Voltan pangkalan bateri atau bekalan apabila membekalkan arus beban

Kembali ke atas