Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[bi.rai] | بيراي

Definisi : 1. selusur (pagar pd titi dll), langkan: ~ masjid; 2. tepi, bingkai: ~ kain; 3. tepi muka surat yg tidak bercetak (bertulis); ~ hias a) (S.Bina) corak atau hiasan timbul pd pertemuan antara dinding dgn siling, biasanya dibuat drpd plaster paris, kornis; b) ukiran hiasan pd tepi perabot, tingkap dsb; c) hiasan pd birai buku. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[bi.rai] | بيراي

Definisi : 1 semacam pagar yg dipasang di tepi jambatan; langkan; selusur. 2 bahagian tepi sesuatu benda spt gambar dsb; pemidang: ~ kain. 3 bahagian tepi sesuatu muka surat yg tidak bercap. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata birai

Puisi
 

Buang bacang setangkai lebat,
     Jatuh sebiji di birai perigi;
Berapa teguh tali penambat,
     Burung terlepas tak balik lagi.


Lihat selanjutnya...(3)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
cornicebirai hiasSosiologiTiadaBirai hias: Birai pada perabot, pintu dan sebagainya yang mempunyai hiasan pada bahagian yang terunjur di atas tembok atau tingkap.
cornicebirai hiasKesenianTiadaBirai hias: Birai pada perabot, pintu dan sebagainya yang mempunyai hiasan pada bahagian yang terunjur di atas tembok atau tingkap.
cornicebirai hiasKesenianTiadaBirai hias: Birai pada perabot, pintu dan sebagainya yang mempunyai hiasan pada bahagian yang terunjur di atas tembok atau tingkap.
bulwark stanchionjerjak biraiSukanTiadaPalang-palang besi pada birai sebagai pengukuh birai dan juga sebagai penghalang kargo atau peralatan dari jatuh ke laut.
irregular margin (left)birai gigisPentadbiran PerniagaanTiadaBirai di dalam rencana yang ditaip barisnya tidak bermula di birai kiri yang sama.
bulwarkbirai; baluartiSukanTiada1. Birai: Bahagian atas platan kapal yang mengunjur di atas dek utama sebagai pelindung daripada cuaca buruk.
justified marginbirai jajarPentadbiran PerniagaanTiadaBirai di dalam rencana yang sejajar barisnya.
side marginbirai tepiPentadbiran PerniagaanTiadaBirai di sebelah kiri atau kanan muka surat.
marginjidar; margin; tepi; biraiKesenianTiada2. Birai: Ruang tepi pada sesetengah lukisan yang dihias.
freeing portliang biraiKejuruteraanTiadaLubang yang terdapat pada bahagian bawah birai bagi membenarkan air keluar dari geladak.
12345678910

Kembali ke atas