Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[bo.léh] | بوليه

Definisi : /boléh/ 1 tidak mustahil utk melakukan sesuatu; dapat: Dia ~ melihat dan mendengar dgn baik. 2 tidak dilarang utk melakukan sesuatu; diberi izin: Selepas bersembahyang maghrib, kamu ~lah menonton televisyen. membolehkan menjadikan boleh; membenarkan; mengizinkan: Peraturan di sekolah tidak ~ murid-murid merokok. kebolehan sifat-sifat yg membolehkan atau melayakkan seseorang utk melakukan sesuatu: Mereka membuat kerja mengikut ~ masing-masing. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata boleh

Puisi
 

Kalau upih katakan upih,
     Kalau seludang jatuh melarat;
Kalau boleh katakan boleh,
     Jangan saya terharap-harap.


Lihat selanjutnya...(302)
Peribahasa

Pipih (= pecak) boleh dilayangkan,
     bulat boleh digulingkan.

Bermaksud :

Telah sepakat benar-benar. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Bulat segiling, pecak setapik, b. Pecak boleh dilayangkan, bulat boleh digulingkan).

 

Lihat selanjutnya...(112)

647

Words once spoken you can never recall

Fikir dahulu sebelum bercakap kerana kata yang terlepas dari mulut tidak boleh ditarik balik.

Terlangsung perahu boleh balik, terlangsung cakap tak boleh balik.

I regretted launching such a hurtful remark, but words once spoken you can never recall . I faced the consequences when I was suspended from work.

Saya menyesal kerana menghamburkan kata-kata yang menyakitkan hati, tetapi terlangsung perahu boleh balik, terlangsung cakap tak boleh balik. Saya menghadapi padahnya apabila saya digantung kerja.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(104)

Glosari Dialek Kelantan

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
tok blabek[t/ blA.be/] tidak boleh diterima akal, tidak boleh dipercayai, mustahil.Tok blabek lasong crito mung tu.[t/ blA.be/ lA.soN tSÄi.t muN tu]Tak masuk akal langsung cerita kamu tu.
rok II[č/]kata adjektifmampu, boleh, larat.Rok ko mung akak batu tu.[č/ k muN A.kA/ bA.tu tu]Bolehkah kamu angkat batu tu.
caping[tSA.piN]kata namaperkara yang boleh mencetuskan kemarahan dan perbalahan, hal, pasal.Mung jange dok cari capingla denge we tu, diyo tu pongoh.[muN dZA.NE d/ tSA.Äi tSA.piN.lA d«.NE wE tu di.j tu Kamu janganlah cari pasal dengan we, dia tu perengus.
sare[sA.ÄE]kata namasejenis rumput laut yang boleh dijadikan makanan, kerabu sare.   
mirok[mi.Äo/]kata adjektifgentar menghadapi sesuatu yang boleh membahayakan diri sendiri, berasa gerun, takut.Demo tok mirok ko, jale tengoh male sore.[dE.m t/ mi.Äo/ k dZ:A.lE t«.Nh mA.lE s:.ÄE]Kamu tak berasa gerunkah, berjalan pada waktu malam berseorangan.
lereh[lE.ÄEh]kata adjektiftidak tetap pendirian (tidak boleh dibawa berbincang).Ketuwo mung tu lereh, susoh kalu nok wak bice.[k«.tu.w muN tu lE.ÄEh su.sh kA.lu n/ wA/ b:i.tSE]Ketua kamu tu tak tetap pendirian, susah nak dibawa berbincang.
kiya[ki.jA)]kata adjektifgentar menghadapi sesuatu yang dianggap boleh membahayakan diri.Ore tu napok kiya maso kawe ajok gocoh.[.ÄE tu nA.p/ ki.jA) mA.s kA.wE A.dZ/ g:.tSh]Orang tu nampak gentar ketika aku ajak bertumbuk.
sepe kedere[s«.pE k«.d«.ÄE] berkenaan seseorang yang tidak boleh diharap untuk melakukan sebarang kerja.Budok sepe kedere ni tok rajeng buwak kalu ore suroh.[bu.d/ s«.pE k«.d«.ÄE ni t/ ÄA.dZeN bu.wA/ kA.lu .ÄE su.Äoh]Budak sepe kedere ni, tidak pernah buat apa yang disuruh.
kiya[ki.jA]kata namacecair yang keluar daripada kulit limau (boleh memedihkan mata).Pedeh mato ambo masok kiya lima.[p«.deh mA.t Am.b mA.so/ ki.jA li.mA]Pedih mata saya kerana dimasuki semburan kulit limau.
cekiye[tS«.ki.jE]kata namasejenis buah yang apabila dimakan boleh menyebabkan sakit perut dan cirit-birit.   
123456

Kembali ke atas