Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[bo.léh] | بوليه

Definisi : /boléh/ 1 tidak mustahil utk melakukan sesuatu; dapat: Dia ~ melihat dan mendengar dgn baik. 2 tidak dilarang utk melakukan sesuatu; diberi izin: Selepas bersembahyang maghrib, kamu ~lah menonton televisyen. membolehkan menjadikan boleh; membenarkan; mengizinkan: Peraturan di sekolah tidak ~ murid-murid merokok. kebolehan sifat-sifat yg membolehkan atau melayakkan seseorang utk melakukan sesuatu: Mereka membuat kerja mengikut ~ masing-masing. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata boleh

Puisi
 

Kalau upih katakan upih,
     Kalau seludang jatuh melarat;
Kalau boleh katakan boleh,
     Jangan saya terharap-harap.


Lihat selanjutnya...(302)
Peribahasa

Pipih (= pecak) boleh dilayangkan,
     bulat boleh digulingkan.

Bermaksud :

Telah sepakat benar-benar. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Bulat segiling, pecak setapik, b. Pecak boleh dilayangkan, bulat boleh digulingkan).

 

Lihat selanjutnya...(112)

647

Words once spoken you can never recall

Fikir dahulu sebelum bercakap kerana kata yang terlepas dari mulut tidak boleh ditarik balik.

Terlangsung perahu boleh balik, terlangsung cakap tak boleh balik.

I regretted launching such a hurtful remark, but words once spoken you can never recall . I faced the consequences when I was suspended from work.

Saya menyesal kerana menghamburkan kata-kata yang menyakitkan hati, tetapi terlangsung perahu boleh balik, terlangsung cakap tak boleh balik. Saya menghadapi padahnya apabila saya digantung kerja.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(104)

Glosari Dielek Melaka

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
   2. mendukung seseorang di bahagian belakang badan; encang.Meh atuk cangcang engkau, boleh jalan cepat sikit.[meh A.tu/ tSAN.tSAN «N.kAw bo.leh dZA.lAn tS«.pAt si.ket]Mari atuk dukung engkau di belakang, boleh jalan cepat sikit.
melak[m«.lA/]kata tugasmana tahu.Melak, kau pegi sane boleh mak ikot.[m«.lA/ kAw p«.gi sA.n« bo.leh mA/ i.kot]Mana tahu, kau pergi sana boleh mak ikut.
tepek[te.pe/]kata kerjameleperkan sesuatu dengan tapak tangan.Getah kau dah beku, dah boleh tepek ni.[g«.tAh kAw dAh b«.ku dAh bo.leh te.pe/ ni]Getah engkau sudah beku, sudah boleh ditekan dengan tapak tangan.
gaseng kembang[gA.seN kEm.bAN] sejenis gasing yang besar, berbentuk lebar pada bahagian sebelah atas dan dimainkan oleh orang dewasa.Engkau gaseng kembang, aku gaseng jantong mana boleh main same-same.]Gasing engkau gasing kembang, gasing aku gasing jantung mana boleh main sama-sama.
gaseng jantong[gA.seN dZAn.toN] sejenis gasing yang bentuknya lonjong seperti jantung, dimainkan oleh kanak-kanak.Engkau gaseng kembang, aku gaseng jantong mana boleh maen same-same.]Gasing engkau gasing kembang, gasing aku gasing jantung mana boleh main sama-sama.
pemangkal[p«.mAN.kAl]kata namatali penyambung kili-kili dengan tali mata kail.Pasang dulu pemangkal baru boleh gi manceng.[pA.sAN du.lu p«.mAN.kAl bA.Äu bo.leh gi mAn.tSeN]Pasang dulu pemangkal baru boleh pergi memancing.
kayu pak[kA.ju pA/] kayu bersaiz setengah inci atau seinci yang dipasang sebagai penahan cermin pada ambang tingkap atau ambang pintu.Kayu ni lebau sangat tak boleh buat kayu pak.[kA.ju ni lE.bAw sA.NAt tA/ bo.leh bu.wAt kA.ju pA/]Kayu ini lebar sangat, tidak boleh dibuat kayu pak.
angen gadai[A.Nen gA.dAj] angin yang bertiup kencang dan laut yang berombak besar, kadangkala disertai hujan selama 3-4 hari, menyebabkan nelayan tidak dapat turun ke laut. Nama angin ini mempunyai hubungan dengan keadaan kehidupan di masa dahulu apabila keluarga nelayan terpaksa bergadai barang kerana nelayan tidak dapat ke laut.Nampaknye kite tak boleh ke laot, angen gadai kencang.[nAm.pA/.ø« ki.t« tA/ bo.leh k« lAot A.Nen gA.dAj k«n.tSAN]Nampaknya kita tak boleh ke laut, angin gadai kencang.
sekerap tanah[s«.k«.ÄAp tA.nAh] sekerap yang terdapat pada pangkal pokok-pokok getah dan bercampur dengan tanah. Ia terjadi apabila susu getah yang mengalir pada bekas torehan terlencung lalu meleleh turun hingga berkumpul di atas tanah lalu membeku; sekerap batang.Kalau rajen kopek sekerap tanah, boleh jual.[kA.lAw ÄA.dZen ko.pe/ s«.k«.ÄAp tA.nAh bo.leh dZu.wAl]Kalau rajin kupas skrap tanah, boleh dijual.
begenggeng[b«.geN.geN]kata kerjabertarik-tarikan.Mak die nak bejalan pon tak boleh, dah begenggeng.[mA/ di.j« nA/ b«.dZA.lAn pon tA/ bo.leh dAh b«.geN.geN]Emak dia hendak berjalan pun tidak boleh, sudah bertarik-tarikan.
123456

Kembali ke atas