Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[bo.léh] | بوليه

Definisi : /boléh/ 1 tidak mustahil utk melakukan sesuatu; dapat: Dia ~ melihat dan mendengar dgn baik. 2 tidak dilarang utk melakukan sesuatu; diberi izin: Selepas bersembahyang maghrib, kamu ~lah menonton televisyen. membolehkan menjadikan boleh; membenarkan; mengizinkan: Peraturan di sekolah tidak ~ murid-murid merokok. kebolehan sifat-sifat yg membolehkan atau melayakkan seseorang utk melakukan sesuatu: Mereka membuat kerja mengikut ~ masing-masing. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata boleh

Puisi
 

Kalau upih katakan upih,
     Kalau seludang jatuh melarat;
Kalau boleh katakan boleh,
     Jangan saya terharap-harap.


Lihat selanjutnya...(302)
Peribahasa

Pipih (= pecak) boleh dilayangkan,
     bulat boleh digulingkan.

Bermaksud :

Telah sepakat benar-benar. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Bulat segiling, pecak setapik, b. Pecak boleh dilayangkan, bulat boleh digulingkan).

 

Lihat selanjutnya...(112)

647

Words once spoken you can never recall

Fikir dahulu sebelum bercakap kerana kata yang terlepas dari mulut tidak boleh ditarik balik.

Terlangsung perahu boleh balik, terlangsung cakap tak boleh balik.

I regretted launching such a hurtful remark, but words once spoken you can never recall . I faced the consequences when I was suspended from work.

Saya menyesal kerana menghamburkan kata-kata yang menyakitkan hati, tetapi terlangsung perahu boleh balik, terlangsung cakap tak boleh balik. Saya menghadapi padahnya apabila saya digantung kerja.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(104)

Universiti Malaysia Sarawak

VirtPathDisplayNameSynopsisWebURL
https://www.unimas.my/my-unimas/studentStudenturusniaga di Universiti adalah TANPA TUNAI dan hanya akan menerima bayaran melalui Kad Kredit dan Kad Debit sahaja di kaunter bayaran Unit Kewangan Pelajar (UKP). Saya tidak memiliki akaun bank, boleh kah saya mendaftarkan nombor akaun bank ibu / bapa saya terlebih dahulu? Pelajar tidak dbenarkan untuk mengisi maklumat akaun bank ibu bapa atau penjaga. Maklumat bank boleh dikemaskini kemudian di portal ePelajar apabila pelajar telah membuka akaun bank. Bagaimanakah proses pembayaran balik yuran pengajian bagi pelajar yang menangguh/ menarik diri / berhenti dari pengajian? Pelajar dipohon untuk membuat Highlighter.aspx?DocId=14&Index=D%3a%5cSearchIndexFiles%5cIndek%20UNIMAS&HitCount=10&hits=47d+497+4e7+5c8+5f2+60d+63c+647+663+68d+

Kembali ke atas