Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata boleh didapati


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
المثلmithliyAgama IslamFiqhSesuatu yang seumpamanya boleh didapati di mana-mana.
pentagrampentagramMatematikTiadaRajah berbentuk bintang 5 bucu yang boleh didapati dengan melukis semua pepenjuru pentagon sekata.
edible fatlemak boleh makanMakanan dan PemakananMakananLemak dalam bentuk pepejal atau cecair yang terdapat dalam tisu haiwan dan biji-bijian tumbuhan yang sesuai untuk dimakan oleh manusia. Lemak berbentuk pepejal boleh didapati daripada haiwan seperti lembu, kambing dan babi, manakala lemak berbentuk cecair boleh didapati daripada tumbuhan seperti biji bunga matahari, jagung dan kacang soya.
over the counter drugubat tanpa preskripsiPerubatanTiadaUbat yang boleh didapati dari kedai farmasi, kedai runcit dan jualan langsung tanpa memerlukan preskripsi daripada pengamal perubatan. Di Malaysia, ubat tanpa preskripsi dimasukkan dalam kumpulan C, D dan E yang biasanya digunakan untuk rawatan kendiri bagi masalah yang ringan dan sementara. Contohnya ialah Paracetamol, vitamin dan ubat cacing.
ground glasskaca kisarFizikOptikKaca yang permukaannya kesat yang boleh didapati dengan cara menggunakan asid hidrofluorina, kertas pasir atau dikisar dengan bahan las. Kaca ini dapat membaur cahaya dan digunakan sebagai layar pemfokus dalam fotografi.
cayenne pepperserbuk cayennePentadbiran PerniagaanTiadaSerbuk daripada sejenis cili kering yang boleh didapati di Mexico.
cayenne pepperserbuk cayennePentadbiran PerniagaanTiadaSerbuk daripada sejenis cili kering yang boleh didapati di Mexico.
climax stagekomuniti kemuncakKejuruteraanTiadaPeringkat stabil dalam sesuatu sesaran ekologi yang boleh didapati dalam hutan dara, atau di kawasan yang belum diteroka oleh manusia, atau dirosakkan oleh bencana alam.
climax communitykomuniti kemuncakKejuruteraanTiadaPeringkat stabil dalam sesuatu sesaran ekologi yang boleh didapati dalam hutan dara, atau di kawasan yang belum diteroka oleh manusia, atau dirosakkan oleh bencana alam.
mysticismmistisismeKesusasteraanTiada1. Fahaman berhubung dengan ilmu tentang ketuhanan.,2. Kebenaran yang sebenarnya boleh didapati secara bersemadi dengan mendalami ilmu tentang ketuhanan.
12345678910...

Kembali ke atas