Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Adakah anda bermaksud : boleh dil hat

Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata boleh dilihat

Puisi
 

Batu campur batu bulat,
     Tarah mari hujung perahu;
Nampak di mata boleh dilihat,
     Dalam hati mana nak tahu.


Lihat selanjutnya...(2)
Peribahasa

Buka mata pasang telinga,
     tutup mulut simpan di hati.

Bermaksud :

Sesuatu perkara yang tidak ada sangkut-paut dengan kita, boleh juga dilihat dan didengar, tetapi jangan dicampuri mulut.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
microfloramikrofloraPerubatanTiadaTumbuhan yang hanya boleh dilihat dibawah mikroskop.
phenotypefenotipPerikananAkuakulturSifat fizikal yang boleh dilihat dan diukur pada ikan atau udang yang mencirikan baka dan kualiti pemilihan induk. Contoh sifat fizikal seperti rupa bentuk, saiz dan warna.
formbentukKesusasteraanPuisiBinaan luaran yang boleh dilihat atau dikenal dengan luas dan mudah pada sesebuah puisi. Binaan tersebut ialah jumlah baris dalam satu bait atau rangkap, jumlah perkataan dan suku kata dalam baris dan susunan bunyi di hujung baris-barisnya.
beaconmata arahPelayaranTiadaTempat atau alat yang boleh dilihat untuk memberi amaran, panduan atau menunjukkan arah, misalnya rumah api; pelampung pelayaran.
grosskasar;; gros (unit)PerubatanTiadaJelas dan nyata, boleh dilihat dengan mata kasar, besar dan kasar tanpa mengira ciri terperinci.
visible rangejulat nampakSosiologiTiadaJulat frekuensi yang boleh dilihat.
phenotypefenotipPertanianAgronomi

Sifat atau watak yang boleh dilihat pada sesuatu tumbuhan atau tanaman yang mencerminkan baka dan tindak balasnya terhadap persekitaran. Contohnya, rupa bentuk, saiz dan warna sesuatu tumbuhan atau tanaman.

genotypic symptomssimptom genotipPertanianAgroteknologiCiri-ciri yang boleh dilihat pada sesuatu organisma hasil daripada pengaruh faktor baka (genotip) dan ciri-ciri tersebut tidak banyak berubah dalam apa juga keadaan persekitaran. Contohnya, warna dan bentuk bunga telah ditentukan oleh gen yang mempengaruhi ciri tersebut. Ciri genotip ini akan diwarisi oleh generasi yang seterusnya tanpa dipengaruhi oleh faktor persekitaran.
microorganismmikroorganismaBiologiMikrobiologiKumpulan organisma halus yang hanya boleh dilihat dengan bantuan mikroskop. Di antara mikroorganisma ini, termasuklah bakteria, virus, dan kulat.
exposed gridgrid dedahKejuruteraanKejuruteraan BangunanGrid yang boleh dilihat dari arah bawah apabila kerja-kerja pembinaan kerja rangka siap dilaksanakan.
12345678910...

Kembali ke atas