Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[bo.los] | بولوس

Definisi : tidak mempunyai sesuatu apa di badan (rambut, bulu, perhiasan, dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[bo.los] | بولوس

Definisi : Jk 1. tidak masuk sekolah (kerja dll): sudah dua hari ia ~ tetapi orang tuanya tidak tahu; 2. melepaskan diri, melarikan diri: dgn kawalan semacam ini, seorang tahanan pun tidak dapat ~;membolosi menembusi: apabila negara dicerobohi dan dibolosi pengaruh-pengaruh luar. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[bo.los] | بولوس

Definisi : dpt lalu kerana tidak ada sesuatu yg menahan; berlubang terus hingga ke sisi yg lain; lulus: Jala itu tersangkut dan koyak sehingga ikan-ikan besar pun ~ semuanya. membolos 1 sengaja tidak mahu masuk bekerja atau tidak datang ke sekolah; memonteng: Beberapa orang murid yg ~ telah diberi amaran oleh guru besar. 2 melarikan diri: Salah seorang tahanan itu telah ~ dr penjara. terbolos tidak sengaja termasuk ke dlm; terperosok; terperlus: Selalu saja mereka ~ ke dlm lubang di bawah lapisan salji itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bolos


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
hollow frontiersempadan bolosGeografiTiadaTiada
bare reactorreaktor bolosKejuruteraanTiadaReaktor nuklear tanpa pemantul.
knock onbola bolosSukanTiadaKeadaan apabila pemain gagal menangkap bola dengan kemas dan bola terkena bahagian tangan, sebelum jatuh ke tanah menghala ke arah garisan gol pasukan lawan. Permainan dimulakan dengan skrum di tempat kejadian.
go-through machinemesin bolosKesenianTiadaTiada
lost circulationkehilangan edaranKejuruteraanTiadabolos ke dalam celahan-celahan atau dinding sisi berliang bagi lubang jara, dan tidak kembali ke relang lubang jara.
reflector economyekonomi pemantulKejuruteraanTiadaPengurangan populasi neutron tanpa mengubah kereaktifan teras reaktor bolos apabila sesuatu pemantul ditambahkan.

Kembali ke atas