Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[bo.tol] | بوتول

Definisi : bekas drpd kaca dll tempat menyimpan cecair (spt minyak, minuman, dll); ~ air panas termos; berbotol diisi (dijual dsb) dlm botol; minuman ~;berbotol-botol banyak bilangan botol: ~ minuman sudah dibahagi-bahagikan;membotolkan mengisi ke dlm botol: ~ minuman;pembotolan proses (kerja) membotolkan sesuatu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[bo.tol] | بوتول

Definisi : bekas yg bermacam-macam bentuknya dan dibuat drpd kaca atau plastik (utk diisi dgn benda-benda cair). membotolkan memasukkan ke dlm botol. pembotolan proses membotolkan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata botol

Peribahasa

277

Don't jump out of the frying pan into the fire

Setelah terlepas daripada bahaya, janganlah terjebak pula ke dalam bahaya yang lebih besar.

Terlepas dari mulut buaya, masuk ke mulut harimau

She ran way with her two kids from her husband who was an incorrigible drunk to be witah a man whom she trusted. But it seemed that she had jump out of the frying pan into the fire when she ended up being beaten while her children were kidnapped.

Dia lari meninggalkan suaminya yang kaki botol itu dengan dua anak kecilnya untuk bersama seorang lelaki yang dipercayainya. Dia akhirnya dibelasah, dan anaknya pula diculik. Inilah yang dikatakan, terlepas dari mulut buaya, masuk ke mulut harimau.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(5)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
gasing botolgasing botolSukanTiadaGasing yang bahagian tubuhnya berbentuk seperti botol, berkepala tinggi dan berbahu agak cembung, sesuai untuk dijadikan gasing pangkah.
bar knifepisau barPentadbiran PerniagaanTiadaPisau serba guna untuk membuka botol atau gabus botol bir dan memotong buah-buahan yang digunakan terutamanya di bar.
nursing bottle carieskaries botol susuanPergigianTiadaKejadian karies yang meluas pada gigi kanak-kanak termasuk kawasan yang jarang berkaries disebabkan pemberian minuman bergula dalam botol. Pemberian ini untuk menenangkan atau menidurkan kanak-kanak dengan membiarkan botol susu di dalam mulutnya. Kejadian ini juga boleh dikaitkan dengan pemberian makanan atau minuman bergula yang berlebihan. Jenis rawatan yang diberikan bergantung kepada umur kanak-kanak tersebut dan juga status kedalaman karies tersebut. Karies botol susuan mungkin memerlukan cabutan keseluruhan gigi yang terlibat jika terlampau dalam. Sekiranya masih boleh diselamatkan, rawatan kecemasan berbentuk pengekskavatan karies dan tampalan sementara boleh dijalankan. Sinonim karies rampan
density bottlebotol ketumpatanKejuruteraanTiadaBotol atau kelalang kecil yang digunakan untuk mengukur graviti tentu cecair.
dropping bottlebotol penitisKimiaTiadaBotol kecil dengan leher yang menirus yang digunakan untuk mengeluarkan cecair setitik demi setitik.
sealed phialbotol kecil bermeteraiPentadbiran PerniagaanTiadaBotol yang dimeteraikan untuk kegunaan penghantaran barang-barang cecair yang mudah rosak untuk tujuan keselamatan.
accumulator bottlepenumpuk botolKejuruteraanTiadaPenumpuk berbentuk botol untuk mengawal pencegah sembur liar.
bottle rackrak botolSosiologiTiadaPara-para untuk menyimpan botol.
bottle feedingpenyusuan botolSosiologiTiadaKaedah penyusuan bayi dengan menggunakan botol, berbanding dengan penyusuan ibu.
bottle feedingpenyusuan botolPerubatanTiadaKaedah penyusuan bayi dengan menggunakan botol, berbanding dengan penyusuan ibu.
12345678910

Kembali ke atas