Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[buah] | بواه

Definisi : 1 bahagian tumbuh-tumbuhan yg terjadi drpd bunga atau putik dan biasanya berbiji: Pohon rambutan ini lebat sungguh ~nya. 2 benda yg bulat-bulat dan hampir menyerupai buah 1: ~ baju butang baju. 3 penjodoh bilangan utk benda-benda yg tidak tentu bentuk atau jenisnya: Di kiri kanan sungai itu, terdapat beberapa ~ rumah orang Melayu. ~ agregat ist buah yg terhasil drpd sekuntum bunga yg mempunyai beberapa karpel, yg setiap satunya membentuk ovari berasingan, mis buah strawberi, atau buah yg terbentuk drpd beberapa bunga, spt nanas. ~ catur benda yg diukir spt kuda, gajah dsb utk melambangkan sesuatu dan digunakan dlm permainan catur. ~ dada tetek wanita. ~ fikiran apa-apa yg difikirkan oleh seseorang; pendapat. ~ hati orang yg dikasihi. ~ keras nama sj tumbuh-tumbuhan atau buahnya, Aleurites moluccana. ~ mulut apa-apa yg menjadi sebut-sebutan orang. ~ pena hasil karangan seseorang; karya. ~ pinggang organ dlm tubuh yg membentuk dan mengumuhkan air kencing; ginjal. ~ susu nama sj tumbuh-tumbuhan menjalar atau buahnya; markisah, Passiflora edulis. ~ tangan a. hasil pekerjaan seseorang. b. barang yg dibawa pulang dr perjalanan sbg hadiah. berbuah ada buahnya; mengeluarkan buah: Pohon rambutan saya sudah ~. membuahi mencampurkan benih jantan dgn benih betina; mensenyawakan. membuahkan mendatangkan atau menghasilkan sesuatu. buah-buahan pelbagai jenis buah. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata buah

Puisi
 

Buah-buah rotan dan batu,
     Jauh sejengkal dimakan angin;
Apa khabar ayah bondaku,
     Baru merasa sejuk dan dingin.


Lihat selanjutnya...(373)
Peribahasa

Buah peria itu kalau ditanam di atas sakar,
     dibaja dengan madu,
disiram dengan manisan,
     dan diletakkan di atas tebu,
apabila masak pahit juga.

Bermaksud :

Orang yang jahat perangainya, tak dapat diperbaiki lagi, biarpun dihiasai dengan pangkat dan kekayaan.

 

Lihat selanjutnya...(57)

108

Don't count your chickens before they are hatches

Jangan bertindak atau bersikap seolah-olah ada sesuatu yang dikehendaki itu sudah dimiliki walhal ia belum lagi menjadi kenyataan.

Dulu buah dari bunga; dulu duduk daripada cangkung

Just because the big company has promises you the job, it does not mean that you can resign now and start spending money to celebrate the good news. Don't count your chickens before they are hatches. Wait until they give you an appointment letter.

Hanya kerana syarikat besar itu telah menjanjikan awak pekerjaan, tidak bermakna awak boleh berhenti kerja sekarang, dan berbelanja besar untuk meraikan berita baik itu! Usahlah dulu buah dari bunga; dulu duduk daripada cangkung. Tunggu sehingga mereka memberi awak surat pelantikan.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(15)

Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Salam sejahtera puan, apakah kesalahan ayat-ayat berikut :- 1. Ibu tua itu menangis apabila dilakukan seperti abdi oleh anaknya sendiri. 2. Buah-buah tembikai yang besar dan manis di dalam kotak-kotak itu. Terima kasih.1. Ibu tua itu menangis kerana dilakukan seperti abdi oleh anaknya sendiri.
2. Buah-buah tembikai yang besar dan manis disimpan di dalam kotak-kotak itu.
Tatabahasa19.02.2013
1)Karung guni itu dipenuhi buah-buah durian dari dusun Pak Mail. 2)Satu karnival jualan komputer oleh peniaga tempatan sedang dijalankan di pentas legar pusat beli-belah itu. Tolong betulkan.Terima kasih.1) Karung guni itu dipenuhi buah durian daripada dusun Pak Mail.
2) Karnival jualan komputer oleh peniaga tempatan diadakan di ruang legar pusat beli-belah itu.
Tatabahasa29.06.2012
Melalui semakan kami, tiada padanan bagi istilah “glaced fruit” sebagai "glis buah". Apa yang kami dapati ialah istilah "glazed fruit” buah sahaja iaitu “buah bersadur” iaitu buah-buahan yang disaluti dan ditutupi dengan glis. Inii kerana peruntukan seperti di bawah ini memberikan padanan "glaced fruit" sebagai "glis buah". Candied fruit or glaced fruit or crystallized fruit 229. (1) Candied fruit or glaced fruit or crystallized fruit shall be the product obtained by treating the edible parts of raw fruit or mixture of raw fruits with sugar, glycerol or sorbitol. Kandi buah atau glis buah atau halwa buah 229. (1) Kandi buah atau glis buah atau halwa buah hendaklah hasil yang diperoleh dengan memproses bahagian buah-buahan mentah yang boleh dimakan atau campuran buah-buahan mentah dengan gula, gliserol atau sorbitol. Apakah padanan yang diberikan iaitu "glaced fruit" sebagai "glis buah" adalah tepat.Hasil carian kami melalui Google, didapati bahawa perkataan "glace" ialah perkataan dalam bahasa Perancis atau juga dikenali sebagai "glazed" dalam bahasa Inggeris. Menurut Kamus Inggeris-Melayu Dewan, maksud glaze ialah menyepuh, mengglis atau menyadur. Maka terjemahan yang sesuai bagi glazed fruit ialah buah bersadur


 
Makna28.06.2021
bagaimanakah hendak menggandakan kata majmuk berbentuk hiasan seperti anak buah? adakah anak-anak buah atau anak buah-anak buah? terima kasih.Untuk makluman, penggandaan kata majmuk melibatkan penggandaan unsur pertama kata sahaja.
Contoh perkataan ialah anak-anak buah, anak-anak emas, cakar-cakar ayam dan lain-lain.
Tatabahasa11.09.2013
Penjodoh bilangan untuk pingat adalah butir atau buah. Tetapi, bagaimana nak tahu bila nak gunakan yang mana satu? Terima kasih.

Penjodoh bilangan yang paling hampir ialah buah. Buah ialah penjodoh bilangan untuk benda yang tidak tentu sifatnya sepertisebuah kereta, sebuah kerusi.Dalam Kamus Dewan butir ialah penjodoh bilangan untuk barang-barang kecil yang bulat: contohnya  sebutir telur; dua butir peluru.

Tatabahasa25.05.2013
"Buah rambutan ialah buah-buahan tempatan" adakah ayat ini betul? Adakah penggunaan buah-buahan pada ayat diatas betul?Jawapan betul. Buah rambutan ialah buah-buahan tempatan.Lain-lain28.09.2017
Melalui semakan kami, tiada padanan bagi “glaced fruit” sebagai "glis buah" tetapi terdapat padanan bagi “glazed fruit” iaitu “buah bersadur” iaitu buah-buahan yang disaluti dan ditutupi dengan glis. Candied fruit or glaced fruit or crystallized fruit 229. (1) Candied fruit or glaced fruit or crystallized fruit shall be the product obtained by treating the edible parts of raw fruit or mixture of raw fruits with sugar, glycerol or sorbitol. Kandi buah atau glis buah atau halwa buah 229. (1) Kandi buah atau glis buah atau halwa buah hendaklah hasil yang diperoleh dengan memproses bahagian buah-buahan mentah yang boleh dimakan atau campuran buah-buahan mentah dengan gula, gliserol atau sorbitol.Mohon berikan soalan yang jelas agar pihak kami dapat membantu menyelesaikan persoalan dalam bahasa Melayu yang dihadapi oleh pihak tuan/puan.Lain-lain27.06.2021
i. Pelbagai jenis buah ii. Pelbagai jenis buah-buahan iii. Pelbagai buah Penggunaan ketiga-tiga pelbagai di atas, yang manakah adalah betul?Menurut Kamus Dewan, pelbagai bermaksud beberapa jenis. Oleh itu, frasa yang betul ialah 'pelbagai buah'.Makna15.04.2011
Dalam kata bilangan, kita sepatutnya menggunakan "pelbagai jenis buah" atau "pelbagai jenis buah-buahan"? Pada pendapat saya, buah-buahan telah membawa maksud jamak, jadi sepatutnya "pelbagai jenis buah" betulkah? Tapi selalunya ternampak buku-buku dan surat khabar menulis "pelbagai jenis buah-buahan"..Saya bersetuju dgn sdr dengan frasa "pelbagai jenis buah" yang membawa maksud jamak. Apa yg kita lihat dalam akhbar, kemungkinan penulis tidak sedar bahawa mereka telah menggunakan bahasa yg lewah atau pembaziran dalam penulisan . Kadang kala terdapat juga pihak yg tidak berapa peka atau mahir dalam penggunaan kata bilangan dlm penulisan sama ada dalam akhbar ataupun penerbitan lain. T.kasih.Lain-lain17.08.2008
1. Pelbagai buah-buahan 2. Banyak buah-buahan betul?Penggunaan yang tepat ialah pelbagai/banyak jenis buah, sungguhpun begitu masih banyak yang menggunakan pelbagai jenis/banyak jenis buah-buahan. Penggunaan frasa ini menunjukkan penggunaan bahasa yang lewah atau pembaziran dalam penulisan . Oleh itu, saya mencadangkan saudara menggunakan frasa yang paling tepat, iaitu pelbagai/banyak jenis buah.Tatabahasa21.06.2014
12345678910...

Kembali ke atas