Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[bua.ngan] | بواڠن

Definisi : 1. sesuatu yg dibuang (sampah dll); 2. (orang) yg dibuang (dihukum buang); 3. berada (dibentuk) di negeri asing kerana tidak dibenarkan (diharamkan) di negeri sendiri: kami tetap pewaris takhta itu walaupun kami hidup dlm ~; kerajaan ~ kerajaan yg dibentuk di negeri luar (utk melawan kerajaan yg ada); (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata buangan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
exileorang buangan; buanganSains PolitikPolitik PerbandinganTiada
discharge bayteluk buangan; kawasan buanganKejuruteraanTiadaTiada
chlorinationpengklorinanBiologiEkologiPenambahan klorin ke dalam bekalan air minuman, air buangan, air buangan perusahaan, kolam renang, dan kumbahan untuk membunuh mikroorganisma yang berbahaya.
steam-oxygen processproses stim-oksigenKejuruteraanKejuruteraan KimiaProses penghasilan singas arang buangan dengan menindakbalaskan arang buangan dengan stim dan oksigen di dalam reaktor terbendalir. Peringkat pertama proses ini menghasilkan hidrogen,karbon dioksida, dan karbon monoksida (singas mentah). Singas mentah ini disuapkan ke dalam penggas kedua setelah dikayakan dengan hidrogen melalui tindak balas peralihan, dan karbon dioksida dibuang.
burn pitkolam bakarKejuruteraanPetroleumKolam yang dibuat dengan cara menggali tanah dan digunakan sebagai tempat untuk membakar minyak buangan atau bahan-bahan buangan lain yang tidak boleh digunakan lagi.
sewage see also waste waterkumbahan lihat juga air buanganHidrologiTiadaBekalan air untuk masyarakat yang telah menjadi kotor oleh berbagai-bagai penggunaan. Kumbahan mungkin terdiri dari gabungan cecair atau buangan yang dibawa air dari rumah kediaman, buangan perbandaran dan industri dengan air-tanah, air permukaan dan air hujan ribut jika ada. (WHO)
phosphate analysisanalisis fosfatArkeologiData Arkeologi dan Teknik ArkeologiKaedah yang digunakan untuk menentukan sama ada berlakunya penambahan kandungan kimia pada tanah asal. Sisa buangan makanan, bahan buangan haiwan dan tulang boleh merubah kandungan kimia dalam tanah. Bacaan kadar kandungan fosfat yang tinggi menunjukkan berlakunya manipulasi terhadap kandungan kimia tanah. Gangguan pada bahan deposit tanah boleh menyebabkan pengumpulan data kurang lengkap. Kaedah ini sering digunakan bersama kaedah lain seperti magnetometri dan foto udara.
exileorang buangan; buang negeriSejarahTiadaOrang buangan: Orang yang dijatuhkan hukuman buang negara oleh pihak berkuasa, biasanya jauh dari negara asalnya.
nitrogenous wastehasil buangan bernitrogenBiologiEkologiHasil buangan yang berasal daripada tumbuhan dan haiwan, yang mengandungi kepekatan nitrogen yang tinggi.
thermal wastehasil buangan termaBiologiEkologiHasil buangan haba dari loji industri, yang dibuang ke dalam atmosfera atau air.
12345678910...

Kembali ke atas