Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[buas] | بواس

Definisi : 1. ganas, galak: binatang yg ~; 2. bengis, kejam, zalim: hatta sekali persetua pencuri terlalu ~ dlm negeri Melaka; 3. tidak terkawal: utk memuaskan nafsu ~;membuas mengganas, berlaku bengis: perompak-perompak sangat ~ pd masa ini;kebuasan kebengisan, keganasan, kezaliman: menahan nafsu ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[buas] | بواس

Definisi : tidak diternak atau tidak dipelihara (ttg binatang); liar lagi ganas: Dahulunya binatang ~ spt harimau, gajah banyak di kawasan ini. membuas berlaku buas; berbuat bengis dan aniaya; berlaku bengis: Pengganas-pengganas semakin ~ di kawasan sempadan Malaysia-Thai. kebuasan keadaan atau sifat buas; keganasan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata buas


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
jebon[dZE.bn]kata namakiasan bagi seseorang yang buas, nakal atau hodoh.Perangai budak tu macam jebon, selipa cucoq ubi pon dia kebaeh.[p«.ÒA.NAj bu.dA/ tu mA.tSAm dZE.bn s«.li.pA tSu.tS)Ö u.bi pon di.jA k«.bAEh]Perangai budak itu macam jebon, selipar jepun pun dicurinya.
hapraq[hAp.rAâÖ]kata adjektifberkenaan dengan perangai seseorang yang jahat dan tidak berguna dalam masyarakat, jahat, buas, tidak senonoh; haperak.Selagi hang dok buat perangai hapraq tok sah dok harap, nak jadi menantu orang.[s«.lA.gi hAN do/ bu.wAt p«.ÒA.NAj hAp.rAâÖ to/ sAh do/ hA.ÒAp nA/ dZA.di m«.nAn.tu .ÒAN]Selagi engkau berperangai jahat dan tidak senonoh, usahlah diharapkan hendak menjadi menantu orang.
haperaq[hA.p«.rAâÖ]kata adjektifberkenaan dengan perangai seseorang yang jahat dan tidak berguna dalam masyarakat, jahat, buas, tidak senonoh; haprak.Selagi hang dok buat perangai haperaq tok sah dok harap, nak jadi menantu orang.[s«.lA.gi hAN do/ bu.wAt p«.ÒA.NAj hA.p«.rAâÖ to/ sAh do/ hA.ÒAp nA/ dZA.di m«.nAn.tu .ÒAN]Selagi engkau berperangai jahat dan tidak senonoh, usahlah diharapkan hendak menjadi menantu orang.

Kembali ke atas