Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[bu.kit] | بوکيت

Definisi : kawasan tanah yg tinggi tetapi tidak setinggi gunung; ~ bukau bukit dan lembah; ~ kaki bukit yg rendah di sekitar kaki gunung; ~ pasir timbunan pasir kering yg terbentuk oleh tiupan angin, terutamanya di kawasan gurun; anak ~ bukit kecil; ~ jadi paya, paya jadi ~ prb orang kaya (mulia) jadi miskin (hina) dan sebaliknya (nasib manusia itu tidak tetap); ~lah tinggi, lurahlah dalam prb seseorang yg telah tua dan tidak dapat ke sana sini lagi; berbukit mempunyai bukit; ~ di balik pendakian prb lepas kesusahan mendapat lagi kesukaran; berbukit-bukit mempunyai banyak bukit, banyak bukit dan lembahnya: kawasan itu ~;membukit menyerupai bukit: gelombang yg ~; perbukitan lapisan bumi yg berbukit-bukit, kawasan yg berbukit-bukit: perkebunan teh di ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[bu.kit] | بوکيت

Definisi : ; rumput ~ sj tumbuhan (rumpai), rumput kuran (keladi) Fimbristylis miliacea. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[bu.kit] | بوکيت

Definisi : bahagian bumi yg tinggi tetapi tidak mencapai 1,000 kaki tingginya: ~ bukau bukit dan lembah. berbukit ada bukitnya. berbukit-bukit banyak bukitnya; banyak bukit dan lembahnya. membukit menjadi spt bukit. perbukitan kawasan yg berbukit-bukit; kumpulan bukit. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bukit

Puisi
 

Orang Lengging membuat rakit,
     Rakit dibuat kayu nyatuh;
Biarlah anjing menyalak bukit,
     Bukit tetap tidakkan runtuh.


Lihat selanjutnya...(163)
Peribahasa

Bukit sama didaki,
     lurah sama dituruni.

Bermaksud :

Persahabatan yang sangat karib. (Peribahasa lain yang sama makna: Berkuah sama menghirup, bersambal sama mencolek).

 

Lihat selanjutnya...(36)

366

Many a little makes a mickle

Duit yang sedikit jika disimpan lama-kelamaan akan menjadi banyak juga.

Berdikit-dikit lama-lama jadi bukit.

''One day, I'll drive that car out of this showroom,'' she said full of determination. ''But, you don't earn that much,'' I said. ''Many a little makes a mickle, doesn't? I'll save whatever I have to own it even though it may take years'' she answered.

''Satu hari nanti, aku akan memandu pulang kereta itu,'' kataku dengan penuh keazaman tatkala berkunjung ke bilik pameran tersebut. ''Tapi, gaji kau taklah banyak,'' kataku. ''Bukankah berdikit-dikit lama-lama jadi bukit? Aku akan menyimpan semua duit yang aku ada untuk memilikinya walaupun mengambil masa bertahun-tahun lamanya,'' jawabnya.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(7)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
soil moundtambunan tanahLandskapTiadaBukit-bukit kecil yang dibina dalam taman bagi tujuan menarik perhatian pengunjung dan sebagai tempat duduk.
peneplainpenedataranGeografiTiadaPermukaan yang landai dan beralun mengandung bukit-bukit sisa yang digelar monadnok terbentuk melalui proses pelebaran dataran banjir dan perendahan interfluf.
peneplainpenedataranGeologiTiadaPermukaan yang landai dan beralun mengandung bukit-bukit sisa yang digelar monadnok terbentuk melalui proses pelebaran dataran banjir dan perendahan interfluf.
hillviewhadap bukit/hala bukitPenilaian Harta TanahTiadaTiada
hillviewhadap bukit/ hala bukitPenilaian Harta TanahTiadaTiada
hill Premnabuas-buas bukit/bebuas bukit (Viburnum sambucinum)PertanianTiadaTiada
kala bukitkala bukitKesenianTiadaMotif ukiran berunsur tumbuhan berbentuk pokok kala bukit, lazimnya dijadikan ubat.
funicular railwaykereta api funikularPelanconganTiadaPerkhidmatan kereta api yang menghubungkan antara kaki bukit dengan puncak bukit, seperti di Bukit Bendera, Pulau Pinang.
gelam bukitgelam bukitPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanNama biasa bagi kayu Leptospermum flavescens daripada famili Mytaceae. Nama tempatannya di Semananjung ialah cina maki. Gubal kayu gelam bukit berwarna coklat muda, dan berbeza daripada teras kayunya yang mempunyai jalur berwarna coklat tua. Tekstur kayunya agak halus dan sekata, dengan ira yang berpilin atau bersimpul. Kayu ini mempunyai nilai ketumpatan keringan udara yang berjulat antara 945 hingga 995 kg/m3, dan kayu ini tergolong dalam kumpulan kayu yang keras dan berat. Kayu ini hanya sesuai digunakan sebagai hanya sesuai digunakan sebagai hulu alat dan barang-barang kayu kecil, kerana saiz pokok gelam bukit kecil dan batangnya tidak lurus.
white-bellied mountain rat (Rattus niviventer/Rattus bukit)tikus bukit dada putih/tikus dada putih (Rattus niviventer/(Rattus bukit)PertanianTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas