Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[bu.kit] | بوکيت

Definisi : kawasan tanah yg tinggi tetapi tidak setinggi gunung; ~ bukau bukit dan lembah; ~ kaki bukit yg rendah di sekitar kaki gunung; ~ pasir timbunan pasir kering yg terbentuk oleh tiupan angin, terutamanya di kawasan gurun; anak ~ bukit kecil; ~ jadi paya, paya jadi ~ prb orang kaya (mulia) jadi miskin (hina) dan sebaliknya (nasib manusia itu tidak tetap); ~lah tinggi, lurahlah dalam prb seseorang yg telah tua dan tidak dapat ke sana sini lagi; berbukit mempunyai bukit; ~ di balik pendakian prb lepas kesusahan mendapat lagi kesukaran; berbukit-bukit mempunyai banyak bukit, banyak bukit dan lembahnya: kawasan itu ~;membukit menyerupai bukit: gelombang yg ~; perbukitan lapisan bumi yg berbukit-bukit, kawasan yg berbukit-bukit: perkebunan teh di ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[bu.kit] | بوکيت

Definisi : ; rumput ~ sj tumbuhan (rumpai), rumput kuran (keladi) Fimbristylis miliacea. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[bu.kit] | بوکيت

Definisi : bahagian bumi yg tinggi tetapi tidak mencapai 1,000 kaki tingginya: ~ bukau bukit dan lembah. berbukit ada bukitnya. berbukit-bukit banyak bukitnya; banyak bukit dan lembahnya. membukit menjadi spt bukit. perbukitan kawasan yg berbukit-bukit; kumpulan bukit. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bukit

Puisi
 

Orang Lengging membuat rakit,
     Rakit dibuat kayu nyatuh;
Biarlah anjing menyalak bukit,
     Bukit tetap tidakkan runtuh.


Lihat selanjutnya...(163)
Peribahasa

Bukit sama didaki,
     lurah sama dituruni.

Bermaksud :

Persahabatan yang sangat karib. (Peribahasa lain yang sama makna: Berkuah sama menghirup, bersambal sama mencolek).

 

Lihat selanjutnya...(36)

366

Many a little makes a mickle

Duit yang sedikit jika disimpan lama-kelamaan akan menjadi banyak juga.

Berdikit-dikit lama-lama jadi bukit.

''One day, I'll drive that car out of this showroom,'' she said full of determination. ''But, you don't earn that much,'' I said. ''Many a little makes a mickle, doesn't? I'll save whatever I have to own it even though it may take years'' she answered.

''Satu hari nanti, aku akan memandu pulang kereta itu,'' kataku dengan penuh keazaman tatkala berkunjung ke bilik pameran tersebut. ''Tapi, gaji kau taklah banyak,'' kataku. ''Bukankah berdikit-dikit lama-lama jadi bukit? Aku akan menyimpan semua duit yang aku ada untuk memilikinya walaupun mengambil masa bertahun-tahun lamanya,'' jawabnya.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(7)

Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
BUKIT QUIRINAL

Bukit Quirinal ialah bukit yang paling utara

antara tujuh bukit yang terkenal di Rom. Namanya

diambil daripada nama dewa Quirinus.

UMUM 
DIALEK MELAYU BUKITDIALEK MELAYU BUKIT, dialek yang digunakan oleh 8000 orang Bukit daripada jumlah hampir dua juta orang di Propinsi Kalimantan Selatan yang berdialek Melayu sebagai bahasa ibundanya. Suku yang kecil itu tinggal di lembah dan lereng pergunungan Meratus di bahagian tenggara propinsi itu. Rata-rata orang Bukit kurang berpendidikan dan masih mengamalkan animisme dan mereka menuturkan Melayu sebagai bahasa pertama mereka. Dialek Bukit tidak banyak perbezaannya berlainan dialek Melayu Banjar yang dituturkan penduduk berhampiran dengan kampung mereka. Dikatakan bahawa dengan mudah pedagang Banjar yang berjualan di pekan-pekan daerah Bukit dapat bercakap dalam varian orang Bukit.BAHASABahasa
BUKIT CLEVELAND

Bukit Cleveland ialah banjaran bukit yang

menjadi sempadan kepada kaunti Yorkshire Utara

dan Cleveland di bahagian utara England.

UMUM 
BUKIT PUTERI

BUKIT PUTERI,  kubu pertahanan.  Bukit ini terletak lebih kurang 728 km ke selatan Kuala Sungai Terengganu.  Bukit ini merupakan kubu pertahanan bagi sultan-sultan yang memerintah Terengganu daripada serangan musuh, sama ada dari dalam mahupun luar negeri pada zaman lampau.  Antara istana yang didirikan berhampiran dengan bukit ini termasuklah Istana Maziah, iaitu Istana Sultan Mansur Syah II dan Istana Hijau.  Ketinggian bukit ini lebih kurang 152 m dengan keluasan 688 hektar.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIBandar/Negeri/Negara/Tempat
BUKIT GANTANG

BUKIT GANTANG, kampung yang terletak di daerah Larut, lebih kurang 10 km dari bandar Taiping, Perak.   Menurut sejarah, Bukit Gantang bermula hanya sebagai sebuah perkampungan kecil orang Melayu yang terpencil terletak di pinggir banjaran Gunung Bintang.  Bukit Gantang terus mengalami perubahan dan perkembangan pada masa pemerintahan Sultan Muzaffar Syah (Sultan Perak ke –13) yang  memerintah dari tahun 1728 hingga tahun 1756. Bukit Gantang menjadi penting kerana kedudukannya yang strategik dan merupakan laluan utara-selatan Perak.  Di samping itu, Bukit Gantang juga sebagai laluan pemisah di antara Larut (kawasan bijih timah mula ditemui) dengan Kuala Kangsar.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIBandar/Negeri/Negara/Tempat
TUK SYEKH BUKIT BAYASTUK SYEKH BUKIT BAYAS ( ?  -1864), ulama.  Nama sebenarnya ialah Wan Abdul Kadir bin Wan Abdul Rahim.  Dia juga dikenal dengan panggilan Syekh Abdul Kadir Bukit Bayas.  Tuk Syekh Bukit Bayas berasal dari Patani.  Dia berhijrah ke Terengganu bersama-sama rombongan Tuk Syekh Qadhi yang mengundurkan diri dari Patani berikutan serangan Siam yang menakluki kerajaan Islam Patani pada tahun 1832.  Tuk Syekh Bukit Bayas adalah saudara Tuk Syekh Qadhi.  Dia juga adalah keturunan daripada Faqih Ali Malbari, putera Raja Bugis yang mengembara menuntut ilmu sampai ke Malabar, India.SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
BUKIT SILBURY

Bukit Silbury di Wiltshire, England ialah anak

bukit terbesar yang dibuat oleh orang zaman purba

di Eropah. Bukit itu terletak bersebelahan dengan

jalan Bath, 10 kilometer ke barat Marlborough.

UMUM 
BUKIT SEGUNTANG

BUKIT SEGUNTANG,  daerah yang terletak berhampiran Hulu Sungai Musi dan kedukan Bukit, tempat ditemui prasasti kedukan Bukit.  Pada zaman penjajahan Belanda, Bukit Seguntang, diletakkan dalam daerah Malayu dan kini berada dalam Propinsi Sumatera Selatan.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIBandar/Negeri/Negara/Tempat
DATO' PANGLIMA BUKIT GANTANGABDUL WAHAB TOH  MUDA ABDUL AZIZ (1905-1959), ahli politik, Setiausaha Agung Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) yang pertama.SEJARAH DAN ARKEOLOGIKonsep
PERISTIWA BUKIT KEPONG

PERISTIWA BUKIT KEPONG, peristiwa serangan komunis ke atas Balai Polis Bukit Kepong pada tahun 1950.  Balai Polis Bukit Kepong terletak di hulu Sungai Muar, Johor dan hanya boleh dihubungi melalui sungai.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIPeristiwa
12345678910...

Kembali ke atas