Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bunga

Puisi
 

Duduk berniaga di Kampung Cina,
     Buat sempadan Datuk Penghulu;
Jangan harap pada bunga,
     Bunga tidak kembang selalu.


Lihat selanjutnya...(391)
Peribahasa

Bunga yang layu tidak diseri oleh kumbang.

Bermaksud :

Perawan tua tidak dipinang orang.

 

Lihat selanjutnya...(61)

462

Nobody is perfect

Orang atau sesuatu paling hebat pun ada kekurangannya.

Bunga yang harum itu ada juga durinya

She has been in the industry for 50 years, and this was her first mistake, but nobody is perfect. Everybody has his or her faults. Stop criticizing her.

Sudah 50 tahun dia bergiat dalam industri tersebut, dan ini kali pertama dia melakukan kesilapan, tetapi bunga yang harum itu ada juga durinya. Manusia mana tidak ada kelemahan? Janganlah awak mengkritiknya.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(18)

Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
bunga-canga[bu.NA.tSA.NA] pelbagai jenis bunga, bunga yang berwarna-warni.Sanggoi besak potet tapi buboh bunga-canga penoh kepala.[sAN.goj b«.sAÒ p.tEt tA.pi bu.boh bu.NA.tSA.NA p«.nh k«.pA.lA]Sanggulnya kecil sahaja, tetapi kepala dipenuhi pelbagai bunga.
bunga geti[bu.NA g«.ti] sejenis bentuk gubahan (dengan tangan) motif bunga daripada tepung adunan, untuk membuat kuih kering (dibakar atau digoreng).La ni orang dok buat lagi kue kerin bentok bunga geti, baulu ikan, loyang dengan peneram.[lA ni .ÒAN do/ bu.wAt lA.gi kue k«.Òin b«n.to/ bu.NA g«.ti bu.wAh hu.lu i.kAn lo.jAN d«.NAn p«.nE.ÒAm]Pada masa ini kita masih lagi membuat kuih kering bentuk bunga geti, baulu ikan, loyang dan peneram.
bunga pudak[bu.NA pu.dA/] sejenis kuih kering digoreng yang dibuat daripada tepung beras yang didadarkan nipis-nipis, yang mengandungi inti kelapa parut dan gula (biasanya berwarna merah).   
bunga ayaq[bu.NA A.jAâÖ] sejenis ikan kecil yang hidup di tepi sungai atau dalam sawah; kemeraeh, temeraeh.   
getu[g«.tu]kata kerjamengerat, memotong atau memetik (bunga daun dan lain-lain) dengan menggunakan kuku jari ibu dan jari telunjuk, getis.Dia getu bunga meloq tu dapat segenggam.[di.jA g«.tu bu.NA m«.lâÖ tu dA.pAt s«.g«N.gAm]Dia menggetis bunga melur itu segenggam banyaknya.
bunga larak[bu.NA lA.ÒA/] sejenis kuih kering daripada tepung beras yang disira gula, berwarna merah muda seperti bunga larak.   
peruwap[p«.Òu.wAp]kata kerjameletakkan sesuatu (berkenaan ubi, kacang, bunga, ulam dan lain-lain) di atas nasi yang hampir masak dalam periuk untuk melembutkan bahan tersebut.Tulong peruwap sat terong ni, kita nak buat ulam makan nasik sat lagi.[tu.loN p«.Òu.wAp sAt t«.ÒoN ni ki.tA nA/ bu.wAt u.lAm mA.kAn nA.si/ sAt lA.gi]Tolong peruwap terung ini untuk kita jadikan ulam masa makan nasi sebentar lagi.
dendan[d«n.dAn]kata kerjamemintal, menganyam rambut dalam bentuk menjalin (tiga gumpal rambut menjadi satu anyaman).Rambot Timah panjang, dia buat dendan dua, lepaeh tu buboh bunga kat ujong.[ÒAm.bot ti.mAh pAn.dZAN di.jA bu.wAt d«n.dAn du.wA l«.pAEh tu bu.boh bu.NA kAt u.dZoN]Rambut Timah panjang, dijalin menjadi dandan dua, dan dihiasi bunga di hujungnya.
temeraeh[t«.m«.ÒAEh]kata namasejenis ikan yang hidup berkumpulan dan hidup di tepi sungai atau dalam sawah; bunga ayaq, kemeraeh.   
kemeraehk«.m«.ÒAEh]kata namasejenis ikan kecil yang hidup berkumpulan dan hidup di tepi sungai atau dalam sawah; bunga ayaq, temeraeh.   
12

Kembali ke atas