Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bunga

Puisi
 

Duduk berniaga di Kampung Cina,
     Buat sempadan Datuk Penghulu;
Jangan harap pada bunga,
     Bunga tidak kembang selalu.


Lihat selanjutnya...(391)
Peribahasa

Bunga yang layu tidak diseri oleh kumbang.

Bermaksud :

Perawan tua tidak dipinang orang.

 

Lihat selanjutnya...(61)

462

Nobody is perfect

Orang atau sesuatu paling hebat pun ada kekurangannya.

Bunga yang harum itu ada juga durinya

She has been in the industry for 50 years, and this was her first mistake, but nobody is perfect. Everybody has his or her faults. Stop criticizing her.

Sudah 50 tahun dia bergiat dalam industri tersebut, dan ini kali pertama dia melakukan kesilapan, tetapi bunga yang harum itu ada juga durinya. Manusia mana tidak ada kelemahan? Janganlah awak mengkritiknya.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(18)

Glosari Dialek Negeri Sembilan

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
monyolinga[m.ø.li.NA]kata adjektifberkenaan bau bunga, buah dan lain-lain yang terlalu keras.Bungo kesidang tu, monyolinga baue.[bu.N kE.si.dAN tu m.ø.liN bAu:E]Bunga kesidang itu, terlalu keras baunya.
nasek somoret[nA.sE/ s.m.ÄEt] nasi pulut yang dihiasi dengan bunga telur, pulut kuning yang diletakkan pada pahar dan dipacakkan bunga telur.Lotakan nasek somoret tu dopan polamen.[l.tA/ An nA.sE/ s.m.Äet tu d.pAn p.lA.men]Letakkan nasi somoret itu di hadapan pelamin.
panco[pAn.tSo]kata namabekas berisi pulut kuning dan bunga telur, biasanya bersaiz besar.Datok ompek monganta sopanco bosa ko rumah Datok Dagang.[dA.t/ om.pE/ m.NAn.tA s.pAn.tSo b.sA k Äu.mAh dA.t/ dA.gAN]Datuk Empat menghantar sepanco besar ke rumah Datuk Dagang.
sorau[s.ÄAw]kata namasial.Budak puan ni ado soraue, orang ndak, dio tak ndak, dio ndak orang tak ndak. Nak baek, mandian ni bungo tujoh tolago.[bu.dA/ pu.wAn ni A.d s.ÄAw.E .ÄAN ndA/ di.j tA/ ndA/ di.j ndA/ .ÄAN tA/ ndA/ nA/ bAe/ mAn.di.jAn ni bu.N tu.dZh t.lA.g]Budak perempuan ini ada sialnya, orang hendak, dia tidak hendak, dia hendak, orang tidak hendak. Hendak baik, mandikan dia bunga tujuh telaga.

Kembali ke atas