Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ca.cat] | چاچت

Definisi : kekurangan atau keadaan kurang sem­purna (lengkap, baik) pd badan (benda, per­buatan, akhlak, batin, dll), cela; barang ini ~ sedikit rosak (kurang elok) sedikit; apa ~nya kalau kita menjemput dia apa buruknya (malunya, ruginya, celanya) kalau menjem­put dia; ~nya sedikit, lampu di situ agak terang sayang lampu di situ agak terang; ~ akal tidak waras; ~ anggota cacat pd anggota (spt tidak bertangan dll); ~ cedera (cela, cida) bermacam-macam cacat; bercacat mempunyai cacat, bercela; mencacat mengatakan keburukan seseorang atau sesuatu, mencela: bangsa Melayu tidak dicacat dan dibencinya; mencacati 1. menyebabkan sesuatu cacat, melukai (merosakkan dsb): jangan dicacati pokok kayu di perkarangan itu; 2. mencabul, menodai: ~ nama baiknya sendiri; ~ undang-undang melanggar undang-undang; mencacatkan menjadikan atau menyebab­kan cacat: rokok juga boleh ~ bayi; tercacat tercela; cacatan celaan, kecaman, kritik: jika mendapati apa-apa perkara yg tidak munasabah dlm cerita ini, janganlah hendaknya menjadi ~; kecacatan perihal (keadaan, sifat, dsb) kurang sempurna, kekurangan atau keadaan (yg menjejaskan sesuatu): ~ ini tidak zahir pd mata ramai kerana Sulung sangat pandai melindungkan kekurangannya; ~ pd anggotanya tidak sedikit pun menghalangnya mencapai cita-citanya; ~ sembahyang fardu yg tidak disengajakan, kerana lupa, rosak bacaan, dll; pencacat orang yg suka mencacat(i), pen­cela, pencerca. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ca.cat] | چاچت

Definisi : ~ akal rosak akal atau fikiran. ~ anggota cacat pd anggota (spt kudung, buta). ~ cedera bermacam-macam cacat. mencacat mengatakan keburukan sesuatu; mencela; mencaci: Perbuatan suka ~ orang lain hendaklah dihentikan. mencacati menjadikan sesuatu kurang baik; menyebabkan cacat: Bahan ini dpt ~ pertumbuhan anak pokok. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ca.cat] | چاچت

Definisi : 1 sifat kurang baik atau kekurangan yg terdapat pd sesuatu; cela: Cuba periksa almari itu baik-baik, barangkali ada ~nya. 2 = bercacat mempunyai kekurangan pd anggota tubuh dll; tidak atau kurang sempurna: Tidak ada suatu pun yg tidak ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata cacat

Peribahasa

Bicarakan rumput di halaman orang,
     di halaman sendiri rumput sampai di kaki tangga.

Bermaksud :

Cacat-cela orang lain tampak, cacat-cela sendiri tidak kelihatan.

 

Lihat selanjutnya...(7)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
side defectcacat sisi; cacat sampinganPerhutananTiadaTiada
open defectcacat terdedahPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanCacat semula jadi atau cacat akibat kerja pemprosesan kayu balak, kayu gergaji atau papan panel yang dapat dikesan dan dilihat dengan mata kasar.
allowable defectcacat terizinkanPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanCacat pada kepingan kayu gergaji yang diizinkan dalam urusniaga kayu. Kehadiran cacat ini tidak akan menurunkan gred kayu gergaji berkenaan. Misalnya, dalam Peraturan Penggredan Kayu Keras Gergaji Malaysia, cacat liang jejarum diizinkan.
sapstain dipracun cacat warna; celupan cacat warnaPerhutananTiadaTiada
blue staincacat warna biruPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanCacat pewarna gubal oleh kulat pewarna biru, yang menyerang bahagian gubal kayu yang cerah, seperti gubal kayu jelutung, pulai , dan kayu getah. Cacat ini menurunkan mutu kayu tetapi tidak mengurangkan kekuatannya.
sticker staincacat warna penjarakPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanCacat berwarna biru atau perang pada permukaan papan yang sedang dikeringkan, yang disebabkan oleh kulat atau bahan kimia daripada penjarak yang bersentuhan dengan permukaan papan tersebut. Cacat ini boleh mengurangi mutu papan, tetapi tidak mempengaruhi kekuatannya.
warpmenggeledingPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanKeadaan kayu gergaji dan hasil kayu lain yang membengkok dan yang satah permukaannya menyimpang daripada satah asalnya. Keadaan ini terjadi semasa pengeringan kayu akibat kadar kecutan dan tegasan permukaan yang berbeza. Pengeledingan kayu termasuk lengkung seludang, lengkung sabut, piuh, genjangan, keadaaan berkerut atau gabungan cacat-cacat di atas.
defect system gradingpenggredan sistem cacatPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanPenggredan yang berdasarkan cacat yang terdapat dalam balak segi dan kayu gergaji yang mempunyai kegunaan tertentu, yang biasanya digunakan dalam ukuran yang dibekalkan. Jenis, jumlah dan saiz cacat menentukan gred sesuatu hasil kayu.
Clear face cuttingBelahan muka bersihPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanPermukaan papan yang tidak mengandungi sebarang cacat ketara, kecuali cacat kecil yang diizinkan dalam peraturan penggredan tertentu. Permukaan kayu yang satu lagi haluslah lebih baik daripada belahan muka baik.
Frenkel defectcacat FrenkelFizikNanoteknologiKeadaan cacat dalam hablur yang terdiri daripada kekosongan dan interstis apabila atom atau ion meninggalkan subkekisi dan menghuni pada kedudukan interstis. Contohnya, gambar rajah skematik dua dimensi pada struktur kekisi natrium klorida, ion Na meninggalkan subkekisi dan membentuk interstis.
12345678910...

Kembali ke atas