Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[can.du] | چندو

Definisi : 1. sj bahan yg disediakan drpd biji bunga popi (boleh digunakan secara terkawal utk menghilangkan rasa sakit atau menyebabkan tidur tetapi berbahaya apabila digunakan secara tidak terkawal sbg dadah utk meng­khayalkan diri dsb); ~ mentah candu yg belum dimasak atau diproses sehingga sedia utk digunakan; 2. = ~ rokok cecair yg pekat hitam yg keluar dr rokok atau lubang paip yg dihisap; 3. = mencandu ketagih (suka, gemar) akan sesuatu: apabila sudah termula, payah hendak meninggalkan ~ rokok ini; sejak orang ~ merantau ini, hidup berfamili cara dahulu menjadi rosak binasa; spt orang pemakan ~, dgn ~ sampai mati prb sesuatu kebiasaan itu payah hendak dihentikan; mencandu 1. spt candu (lekat-lekat); 2. ada candunya: paipnya tak pernah dibersihkan hingga ~; mencandui 1. menjadikan ketagih (gemar, asyik): kalau saya tidak dicandui oleh keinginan utk jadi wartawan, tentulah saya tidak lekas-lekas meninggalkan bangku sekolah; 2. meracuni, memperdayakan, menipu: bukan maksud kami hendak ~ rakyat; kecanduan ketagihan: lagu Mera Bolbol telah menjadi lagu pujaan mereka yg ~ filem-filem Hindustan; pencandu 1. penghisap candu; 2. ki peng­gemar, peminat. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[can.du] | چندو

Definisi : 1 bahan yg diperoleh dr buah (biji) popi dan sudah dimasak; madat. 2 benda pekat dan berwarna hitam yg keluar dr rokok atau paip yg dihisap. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata candu

Peribahasa

Penghisap candu gelap.

Bermaksud :

Lelaki yang berbuat jahat secara rahsia dengan perempuan, akhirnya akan ketahuan juga.

 

Lihat selanjutnya...(4)

235

Old habits die hard

Tabit atau amalan yang sudah menjadi kebiasaan sukar diubah.

Seperti orang pemakan candu, dengan candu sampai mati

People would still prefer to queue up to buy their tickets at the counters. When asked why they were reluctant to use the ticket-vending machines, their response was "troublesome". It is true : old habits die hard.

Orang ramai masih suka beratur untuk membeli tiket di kaunter. Apabila ditanya mengapa mereka keberatan hendak menggunakan mesin tiket, jawapan mereka, ''menyusahkan''. Benarlah : rupa boleh diubah, tabiat dibawa mati.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(2)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
opiumcanduKimiaForensikAlkaloid yang diperoleh daripada lenggai biji putik popi opium (Papaver somniferum dan Papaver album), yang mengandungi sekurang-kurangnya 20 sebatian yang berlainan, misalnya kodeina, morfina, dan papaverina. Sekitar 10% candu mentah ialah morfina, iaitu bahan yang bertanggungjawab bagi kesan candu. Dos maut yang dianggarkan bagi orang dewasa ialah 0.3 g. Kesan sampingan ialah loya, muntah, sembelit dan pernafasan tertekan.
opium alkaloidalkaloid canduHerbaFitokimiaKumpulan sebatian alkaloid yang terdapat dalam getah pokok popi (Papaver somniferum). Sebatian utama dalam alkaloid ini ialah morfina, kodeina, tebaina dan papaverina yang pada umumnya bersifat analgesik dan narkotik. Salah satu contoh sediaan alkaloid candu ialah papaveretum yang mengandungi campuran morfina 85%, kodeina 7.8% dan papaverina 6.7% dalam bentuk hidroklorida yang digunakan untuk menahan sakit semasa pembedahan.
latexlateksHerbaTiadaCecair putih atau cairan susu yang terdapat pada sesetengah tumbuhan. Lateks biasanya diperoleh melalui torehan pada bahagian tertentu pokok. Contoh lateks seperti susu getah yang diperoleh daripada batang pokok getah (Hevea brasilensis) untuk kegunaan industri getah dan getah candu daripada kapsul pokok candu (Papaver somniferum) untuk kegunaan farmaseutikal.
opiumcandu;opiumKimiaTiadaTiada
opiumcanduPerubatanTiadaTiada
opiumcanduPerubatanTiadaEksudat seperti susu yang kering, yang diperoleh dengan memotong kapsul mentah Papaver somniferum atau P. album. Eksudat ini mengandungi tidak kurang daripada 9.5% morfina kontang.
camphorated opiumcandu berkapur barusFizikTiadaTiada
opium (crude)candu (mentah)PerubatanTiadaTiada
opium addictpemadat canduSejarahTiadaTiada
morphinemorfinaFarmasiTiadaAlkaloid yang diterbitkan daripada candu dan wujud sebagai hablur tak berwarna yang larut sedikit dalam air. Alkaloid ini merupakan bahan narkotik yang sangan kuat dan dapat mengaruhkan ketagihan. Bahan ini digunakan dalam bidang perubatan sebagai analgesik dalam bentuk morfina asetat, hidroklorida, tartarat dan garam-garam laut yang lain.
12

Kembali ke atas