Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ca.ra] | چارا

Definisi : 1 peraturan membuat sesuatu: Bagaimanakah ~ membuat kuih itu? 2 gaya atau kaedah (spt bentuk, fesyen dll): Bahasa yg digunakan dlm karangannya mengikut ~ bahasa Melayu lama. 3 sesuatu peraturan yg lazim diikut; adat resam; adat kebiasaan: Beliau gemar sekali makan masakan ~ Melayu. cara-cara 1 berbagai-bagai cara; bermacam-macam cara. 2 pelbagai peraturan atau contoh. 3 upacara. secara 1 dgn cara: Pegawai itu telah menerangkan akta tsb kpd kami ~ ringkas sahaja. 2 selaku; sebagai: Semuanya dilakukan ~ bermain-main. 3 menurut (adat): Perkahwinannya dilakukan ~ adat Melayu. ~ langsung a. dgn cara terus atau tidak dgn perantara­an. b. tidak menyimpang atau tidak menyeleweng. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata cara

Puisi
 

Orang merendang si udang galah,
     Cara masakan oranglah Minang;
Orang perempuan selalunya kalah,
     Orang jantan selalunya menang.


Lihat selanjutnya...(15)
Peribahasa

Seperti lintah menghisap darah.

Bermaksud :

Membungakan wang dengan bunga yang terlalu mahal; menipu dengan cara yang lemah lembut. (Peribahasa lain yang sama makna: Seperti pacat melompat).

 

Lihat selanjutnya...(5)

83

Honey catches more flies than vinegar

Untuk menangani kerenah manusia, cara yang lembut atau berbuat baik lebih berkesan daripada cara yang kasar. (Peribahasa ini kadang kala digunakan untuk menyarankan supaya seseorang itu mengampu)

Mulut manis mematahkan tulang

If you want some secret tips, do not be rude to her. A polite approach is more effective than rudeness and even at times you have to be ingratiating. Take it from me, honey catches more flies than vinegar.

Jika awak mahu mencungkil petua rahsia, janganlah bersikap biadap terhadapnya. Cara yang penuh sopan santun lebih berkesan meskipun kadang kala awak terpaksa mengampunya. Percayalah cakap saya, mulut manis mematahkan tulang.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(32)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
transmission moderagam penghantaranSosiologiTiadaCara-cara yang berbeza untuk menghantar isyarat.
channels of technology transfersalur pindah teknologiEkonomiTiadaCara-cara bagaimana teknologi dapat dipindahkan, seperti melalui program kerjasama teknikal antara negara, menggunakan pakar-pakar asing, pengimportan mesin dan dokumen maklumat, perjanjian perlesenan dan paten, dan pelaburan asing langsung.
hygienekebersihan; kesihatanPerubatanTiadaKesihatan: Sains kesihatan dan kajian cara-cara mengekalkannya.
peripheral deviceperanti persisianKejuruteraanTiadaPeralatan atau mesin yang membolehkan komputer berkomunikasi dengan dunia luarnya atau yang membantu operasi komputer dengan cara-cara lain, tetapi tidak membentuk sebahagian daripada pemasangan asas.
strategic entry deterrencecegah masuk strategiEkonomiTiadaPeningkatan halangan terhadap firma-firma baru yang hendak masuk bersaing dalam pasaran yang sama dengan cara-cara yang boleh memberi kesan seperti menggunakan iklan, menggunakan lebihan kapasiti dan teknik penentuan harga predatori.
innovationinovasi/reka baruEkonomiTiada2. Pengenalan keluaran baru supaya dapat diniagakan sama ada dilihat dari segi jenis keluaran, gunaan keluaran, perkhidmatan yang diberikan atau cara-cara baru untuk mengeluarkannya. Proses inovasi ini bermula dengan ciptaan yang kemudiannya digunakan secara komersial setelah diuji, dimajukan, dan dikeluarkan untuk jualan.
diagnostic programatur cara diagnosisKejuruteraanTiada1. Atur cara khas untuk menyemak perkakasan komputer bagi operasi yang betul.,2. Atur cara ujian untuk membantu memencilkan kerosakan perkakasan pada pengawal boleh atur cara dan peralatan gunaan.,3. Atur cara untuk membantu mencari ralat pengekodan pada atur cara yang baru ditulis.
multiprogrammingberbilang pengaturcaraan/multipengaturcaraanMatematikTiadaTeknik mengendalikan banyak rutin atau atur cara dengan cara penindihan atau pelaksanaan berantara lembaran.
job managementkerja (an)KejuruteraanTiadaFungsi tertentu yang dilakukan oleh atur cara-atur cara khas seperti penjadual kerja atau penjadual induk.
return codekod kembaliKejuruteraanTiadaKod yang digunakan untuk mempengaruhi pelaksanaan atur cara-atur cara yang berikutnya.
12345678910...

Kembali ke atas